To år forsinkede voldsalarmer endelig rundt hjørnet

Med omvendt voldsalarm er det den som truer som må gå med alarm. Illustrasjonsbilde: Colourbox.com
Med omvendt voldsalarm er det den som truer som må gå med alarm. Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

Politiets data- og materielltjeneste skulle egentlig ha vært ferdige med å utvikle omvendte voldsalarmer for to år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en omvendt voldsalarm er det den voldelige som skal bære ansvaret av sine trusler eller handlinger. Ikke den voldsutsatte som må ta belastningen med å gå med alarm.

Arbeidet med omvendte voldsalarmer startet allerede i 2007, og Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) lovet Justisdepartementet den gang at de skulle være ferdige i 2010. Men løsningen uteble.

PDMT opplyser overfor ABC Nyheter at de er i sluttfasen av testingen av alarmene, og nå gjenstår det kun å få på plass de siste bitene før løsningen overleveres til Politidirektoratet i desember.

Les også: Omvendte voldsalarmer på trappene

– Har tatt lang tid

Line Nersnæs i Justisdepartementet. Foto: NTB scanpixLine Nersnæs i Justisdepartementet. Foto: NTB scanpix

Line Nersnæs, seniorrådgiver i Justisdepartementet, bekrefter at også de har blitt opplyst om at PDMT skal være ferdige i desember. Det er hun fornøyd med.

– Den første tidsplanen vi fikk fra PDMT viste seg å være urealistisk. Hadde vi visst at det skulle ta så lang tid å utvikle dette, hadde vi kanskje valgt annerledes, sier hun til ABC Nyheter.

Justisdepartementet vurderte også å velge en utenlandsk leverandør av omvendte voldsalarmer, men da hadde det ikke vært mulig å integrere løsningen i politiets øvrige systemer.

– Det har tatt lang tid å utvikle en egen løsning, men nå er den rett rundt hjørnet, og vi får en god løsning som vil gi oss en stor gevinst på sikt, sier Nersnæs.

Grunnen til at PDMT har brukt så lang tid, er at det har vært krevende å utvikle de tekniske løsningene som må på plass for at alarmene skal fungere optimalt.

Per dags dato tester politimenn i Asker og Bærum ut utstyret.

Les også: Voldsalarmer kan bli seende ut som smarttelefoner

Alle vil ha

Med omvendt voldsalarm blir politiet varslet om trusselutøveren bryter kontaktforbud knyttet til et bestemt område. En slik alarm utstedes kun etter dom. Årsaken til det at det regnes som et langt strengere virkemiddel enn besøksforbud.

Det har vært bred politisk enighet om å anskaffe omvendte voldsalarmer, og særlig Krisesentersekretariatet har etterlyst det lenge.

– Det er flott at de får det til i 2012, selv om det er forsinket med et par år. Det er fortsatt en katastrofe at kvinner i stor grad må bære ansvar i voldelige situasjoner, sa Lone Alice Johansen, informasjonsansvarlig i Krisesentersekretariatet i mai.

Les også: Voldsalarmer fungerer dårligere innendørs

Personvernpolicy