Norske Gaza-aktivister løslatt:Aksel Hagen på vei fra Israel til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire norske Ship to Gaza-aktivistene er løslatt fra israelsk fengsel og kommer til Norge tirsdag og onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Estelle-saken:
  • Den finske seilbåten Estelle var på vei til Gazastripen med bistandsmateriell da den lørdag ble bordet av israelske soldater og ført til havnebyen Ashdod sør i Israel.
  • Det var 30 personer om bord i båten, deriblant fire nordmenn.
  • Stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV) og de tre andre nordmennene som var om bord i skipet, ble tirsdag sluppet fri fra israelsk varetekt, ifølge Ship to Gaza Norge.
  • Estelles ferd var et nytt forsøk på å bryte blokaden av Gazastripen, organisert av organisasjonen Ship to Gaza.
  • Israel innførte blokaden av Gazastripen i 2006 etter at en israelsk soldat ble tatt til fange. Blokaden ble trappet opp da den islamistiske Hamas-bevegelsen tok kontroll over det palestinske området i 2007, etter å ha vunnet valget året før.
  • Den 31. mai 2010 ble seks skip med over 680 aktivister om bord stanset av israelske soldater utenfor kysten av Gazastripen. Ni tyrkiske aktivister ble drept i sammenstøt på skipet Mavi Marmara.

Den første som ankommer Norge, er stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV). Han er ventet til Gardermoen klokken 23.50 tirsdag kveld, opplyser Torstein Dahle, leder av Ship to Gaza Norge.

Hagen satt tirsdag ettermiddag på et fly på vei ut av Israel, opplyser SV.

De tre andre nordmennene, Herman Elias Reksten, Nils Johan Sjøstrøm og Jan Petter Hammervold, kommer til Norge onsdag, ifølge Ship to Gaza.

Alle fire ble pågrepet av israelske myndigheter etter at de forsøkte å bryte blokaden av Gazastripen med seilbåten Estelle. Båten ble bordet av israelske soldater og ført til Israel, mens de i alt 30 aktivistene ble anholdt. De siste dagene har nordmennene sittet i Givon-fengselet i Ramle i nærheten av Tel Aviv, ifølge nyhetsbyrået AFP.

For å bli løslatt krevde israelske myndigheter at Hagen og de andre utenlandske aktivistene underskrev på et papir der de lovet å ikke anke vedtaket om utvisning fra Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Glede i SV

– Vi er svært glade for å ha fått beskjed om at Aksel Hagen er sluppet fri fra israelsk fangenskap. Hagen har deltatt på Ship to Gaza for å bryte Israels ulovlige blokade av Gaza. Det har han gjort med min og SVs fulle støtte, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener Israels opptreden i saken har vært «fullstendig uakseptabel».

– SV, og den norske regjeringen, har protestert på behandlingen, sier han i en pressemelding.

Ship to Gaza Norge mener norske myndigheter har vært altfor tilbakeholdne i sin kritikk av Israel etter pågripelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er veldig bekymret over UDs passivitet. Det er ikke kommet noen skriftlig protest fra norske myndigheter, og det reagerer vi sterkt på, sier Dahle til NTB.

Men UD avviser kritikken.

– Mandag oppsøkte vår chargé d'affaires israelsk UD for å protestere mot arrestasjonen av mannskap og båt. Vi understreket at vi holder Israel ansvarlig for arrestasjonene og krever at nordmennene løslates, sier pressetalsmann Frode Andersen i UD til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Personlig oppmøte

Ifølge jusseksperter er det ingen formell forskjell på en muntlig og skriftlig protest. Det viktige er at en diplomat personlig oppsøker de gjeldende myndigheter for å fremføre protesten.

Men Ship to Gaza står fast på sin kritikk og mener at UD både bør protestere på at Estelle ble bordet i internasjonalt farvann og mot at flere av aktivistene skal ha blitt brutalt behandlet, blant annet ved at soldatene bruke elektrosjokkvåpen.

Dahle mener også at Norge kan ha trenert et forsøk på å utarbeide en fellesnordisk protest.

– Utenriksdepartementene i Norge, Sverige og Finland har hatt kontakt for å vurdere en felles protest, men foreløpig har dette ikke gitt resultater. Vi frykter at det er Norge som holder igjen og trenerer en felles uttalelse, sier Dahle.

Humanitær krise?

Dahle viser til at svenske myndigheter i motsetning til norske er klare på at det eksisterer en alvorlig humanitær situasjon på Gazastripen som innebærer at blokaden bør oppheves. Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har på sin side uttalt at det ikke er noen humanitær nød i det palestinske området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel har hele tiden fastholdt at mat og medisiner slipper over grensen, samtidig som blokaden forsvares med at Israel må beskytte seg mot angrep fra militante palestinere.

Ti av de utenlandske aktivistene ble frigitt og sendt ut av Israel mandag.

Det var tirsdag ikke klart om også de elleve svenskene og den ene canadieren som tirsdag morgen fortsatt satt fengslet, nå er løslatt.

Blant de i alt 30 aktivistene var også tre israelske statsborgere. De har sluppet fri og satt i husarrest fram til tirsdag, ifølge deres advokat.