Krogvold benekter makt-nettverk rundt Øygard

Kjendisfotograf Morten Krogvold tok Rune Øygard i forsvar da han vitnet i saken tirsdag. - Saken er like ubegripelig som en film, sa Krogvold i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag 9. oktober startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

Tidligere tirsdag vitnet venner og bekjente av både fornærmede og Rune Øygard.

Siste vitne ut tirsdag var Øygards venn; kjendisfotograf Morten Krogvold.

Bakgrunn: Krogvold vil trolig støtte Øygard

- Jeg er en god bekjent

Forsvarer Mette Yvonne Larsen spør Krogvold om han har arbeidet i Vågå, og han anslår at han har hatt et sted mellom 160 og 170 workshops der.

Krogvold legger til at lokalbefolkningen av og til inkluderes i disse workshopene, og at de blir viktige som modeller.

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Øygard. Jeg er en god bekjent, sier Krogvold.

Krogvold sier at han har fotografert den fornærmede jenta én gang; på Vågå hotell.

- Det var høsten 2010. Rune spurte om jeg kunne ta et portrett av henne. Det var viktig for å løfte selvtilliten. Jeg opplevde henne som veldig søt og hyggelig, men svært beskjeden, sier Krogvold.

Les også: Bistandsadvokat: - Hun har ingenting å skjule

Ante krangel

Krogvold forteller om at han møtte Øygard og jenta senere, etter 22.juli-hendelsene, og tenkte at jenta hadde hatt en fin utvikling.

Dette møtet mellom fotografen og Øygard og jenta fant sted etter turen jenta og Øygard hadde til Farris-badet i Larvik, der et av overgrepene skal ha skjedd.

- Hun nevnte at hun kanskje skulle melde seg inn i AUF, sier Krogvold om samtalen de hadde rett etter terrorhendelsene.

Neste gang var lørdagen før valget. Jenta hadde valgt ut de bildene hun var mest fornøyd med, og moren til jenta var også med.

- Jeg tenkte at hun og moren måtte ha hatt en ordentlig krangel, sier Krogvold om hvordan jenta endret seg da moren var der.

Les også: Øygard unnlot å varsle om Skype-meldingene

Angrer på Pluto-sitat

Kort tid etter at det ble klart at Øygard var siktet i saken, var Krogvold ute og forsvarte Vågå-ordføreren. Til en lokal radiostasjon uttalte fotografen at «hvis Øygard er skyldig i dette, så blir jeg den første astronauten på Pluto».

- Jeg har angret veldig på den «Pluto-uttalelsen», sier Krogvold og forteller hvorfor han kom med det uttrykket etter å ha møtt VGs journalister under en fotoworkshop i Vågå.

- Jeg ble blandet inn i det onsdagen etter, og VG spurte om jeg hadde tatt «spesielle bilder» av jenta. Jeg oppfattet det som om de mente «kinky bilder», sier Morten Krogvold.

Krogvold forteller at han reagerte på journalistenes oppførsel, og at han var preget av det da han ble oppringt av Ottadalsradioen, der han kom med «Pluto-sitatet».

Les også: Bistandsadvokat sjokkert over vitnemål fra nabo

- Har nok forklart meg litt upresis

Så vender utspørringen over til de mye omtalte Skype-meldingene Øygard har sendt med jenta.

- Jeg ble like sjokkert over Skype-meldingene som for over ett år siden, sier Morten Krogvold om overgrepsanklagene og grisepraten Øygard nylig innrømmet i retten.

Så spør aktor Thorbjørn Klundseter om hva Krogvold vet om Øygards tur til Larvik med jenta.

- Det jeg forsto, var noe om et fergeselskap. Vi snakket ikke så mye om den saken, sier Krogvold.

Aktor leser fra avhøret der Krogvold forklarte at det var et møte med et rederi.

- Jeg har nok vært litt upresis, sier Krogvold om hvorfor han har forklart seg ulikt og var sikrere overfor politiet.

Les også: - Øygard forsøkte å påvirke vitne

Benekter makt-nettverk

Krogvold sier at denne saken er like ubegripelig som en film, han vil ikke ta stilling til hvem som snakker usant i saken.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal spør Krogvold om det angivelige maktnettverket rundt Øygard, som han allerede har nektet for å stå bak.

I samme intervju hvor Krogvold kom med det famøse «Pluto-sitatet» uttalte han også at han var med i en slags kjendisgruppe til støtte for ordføreren.

I retten gjentar Krogvold at nettverket, som diverse medier har omtalt på bakgrunn av nevnte intervju, er ukjent for ham.

- Det har ikke eksistert noen krets rundt Øygard. Det vil jeg virkelig tilbakevise. Han har aldri brukt sine maktposisjoner til egen vinning. Det har hele tiden vært for andre og for Vågå, sier Krogvold.

Tirsdagens siste spørsmål er det aktor Thorbjørn Klundseter som stiller. Han lurer på hva det var Krogvold reagerte på med de nevnte Skype-meldingene.

- Jeg ville aldri trodd at han sendte de meldingene, svarer Krogvold.

Personvernpolicy