Prostitusjonen i Oslo øker kraftig

Flere prosituterte har inntatt Oslo. Foto: COLOURBOX ( illustrasjon)
Flere prosituterte har inntatt Oslo. Foto: COLOURBOX ( illustrasjon)

Bare det siste året har de prostituerte blitt flere og svært pågående. – Norge er svært attraktivt, sier politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ser man utelukkende på gateprostitusjon i Oslo, så registrerte vi 28 prosents økning i antall prostituerte i september, sammenlignet med samme måned ifjor, sier leder for Pro Senteret, Liv Jessen i dagens papirutgave av VG.

Norges hovedstad er igjen inntatt av svært pågående prostituerte. Forbudet mot kjøp av sex skremmer verken kunder eller prostituerte.

Antall prostituerte i Oslo sentrum lå i september 2012 nesten 30 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Det er i hovedsak nigerianske kvinner som selger sex på gata.

– Før måtte man luske rundt om man ønsket å kjøpe sex. Nå er det aktivt og åpenlys markedsføring på steder hvor folk ferdes, sier leder for Natteravnene, Lars Norbom til VG.

– Norge er bedre stilt

Politiet tror ikke at de mange nyankomne kvinnene skyldes et økt marked for å selge sex, men at dårlig økonomi i andre land har ført dem hit.

– Vi er et land som ikke har blitt truffet av den økonomiske krisen som er ute i Europa. Nordmenn er bedre stilt og de prostituerte ser derfor på Norge som svært attraktivt, har tidligere leder av STOP-prosjektet i Oslo politidistrikt, Harald Bøhler, uttalt til ABC Nyheter.

Tidligere foregikk prostitusjonssalget i all hovedsak i nedre del av Karl Johan og rundt Kvadraturen. Nå har de flyttet på seg og står ved Stortinget og opp langs hele gågaten.

Hittil i 2012 er 160 anmeldt for brudd på sex-kjøpsloven i Norge. Tallet er det høyeste siden sex-lovgivningen ble innført i 2009. Personene som anmeldes får i de fleste tilfellene en bot på 25 000 kroner.

– Holdningene er endret

Stortingsrepresentant i Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, sier til ABC Nyheter at det er feil å hevde at sexkjøpsloven ikke har hjulpet.

– Vi får tall fra politiet om at prostitusjonen på innemarkedet er kraftig redusert. De utegående prostituerte på gata har flere bølgedaler i løpet av året, så jeg vil ikke hevde at det selges mer sex enn tidligere, sier Bøhler.

Han mener at siden sexkjøpsloven tro i kraft i 2009 har man sett en endring i nordmenns holdning til kjøp av seksuelle tjenester.

– Det er et problem at noen av de prostituerte er så pågående som de er her i Oslo, men antallet sex-kunder har blitt redusert og holdningene blant norske menn har endret seg, sier han.

I 2011 var Pro Sentret i kontakt med 1218 prostituerte. 503 av disse var fra Nigeria.

Personvernpolicy