BBCs kringkastingssjef innrømmer at det var galt å stoppe dokumentar om Jimmy Savile

George Entwitle svarer i dag i Underhuset på beskyldninger om at han har vært med på å stoppe avsløringer om de påståtte pedofile overgrepene til Jimmy Savile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

George Entwistle (50 år)

Kringkastingssjef i BBC siden 17. september 2012.

Ble i 2011 sjef for BBC Visjon som har ansvar for alle BBC-produserte programmer.

Ansatt i BBC siden 1989.

Sir Jimmy Savile

Født: 31 October 1926

Død: 29 October 2011

Han var en eksentrisk engelsk BBC-programleder og DJ.

Han var også kjent for sitt veldedige arbeid for sykehus.

Han skal ha hatt sitt eget rom på to britiske sykehus der han regelmessig sov over og uhindret skal ha misbrukte pasienter seksuelt.

Han skal også ha forgrepet seg på barn ved britiske barnehjem og spesialskoler.

Opplysninger om Jimmy Saviles overgrep ble offentlig kjent etter hans død i fjor høst.

Politiet tror det kan dreie seg om opp til 200 overgrep, som de nå er i ferd med å etterforske.

Saken er en av de mest omfattende overgrepssakene i britisk historie.

Mandag formiddag begynte utspørringen av BBC-sjef George Entwistle i det britiske parlamentet.

Her fortalte han om omstendighetene som har ført til at anklager mot BBC-stjernen Jimmy Savile for overgrep på mindreårige ikke har kommet frem i offentlighetens lys før nå.

Etter bare en måned i jobben som kringkastingssjef har dette ført til en av BBC sine største tillitskriser noensinne.

– Det at BBC har latt Jimmy Savile gjøre det han gjorde gjør at man vil stille spørsmål ved tilliten og ryktet vårt, sa Entwistle tirsdag.

Kringkasteren beskyldes nå for å ha lagt lokk på avsløringer om Jimmy Savile.

Les også: Pedofiliskandalen kan koste BBC-sjefen jobben

Mandagens høring er sannsynligvis en av flere som finne sted der det britiske Parlamentet spør ut sentrale personer i BBC.

- En dårlig skjult hemmelighet

Savile skal helt siden 60-tallet ha utnyttet sin status og anseelse, blant annet som BBC-programleder, til å forgripe seg på mindreårige gutter og jenter. Politiet tror at det kan være snakk om så mange som 200 overgrep, noe som gjør dette til en av de største pedofilisakene i britisk historie. Jimmy Savile selv døde i fjor høst.

At Savile hadde sex med mindreårige skal ha vært en dårlig skjult hemmelighet innad i BBC helt siden 60-tallet, hevder en advokat The Guardian har snakket med. Flere av overgrepene skal ha skjedd i BBCs egne lokaler, ifølge et vitne som BBCs Panorama har snakket med.

Avsløringer stoppet

Mandag kveld ble en dokumentar sendt på BBC som setter spørsmålstegn ved hvorfor et program på BBCs Newsnight som handlet om Saviles overgrep ble stoppet i fjor høst.

Kringkastingssjef Entwistle, som da var programsjef i BBC, skal ha blitt fortalt av en av Newsnights journalister at han måtte endre sendeskjemaet for julen fordi et planlagt hedersprogram om Jimmy Savile ikke ville kunne bli sendt etter at avsløringene til Newsnight ble kjent.

Les også: - BBC visste om sexovergrepene

Newsnight sine journalister hadde intervjuet fem av Saviles ofre og dokumentaren var nesten klar til å gå på lufta da Newsnight-redaktør Peter Rippon gav beskjed om at programmet skulle stoppes.

Newsnights journalister fikk ingen begrunnelse og Rippon skal ha gitt inntrykk av at ordren skal ha kommet fra sjefer lengre opp i BBC-systemet. Han skal også ha uttalt at han ikke var villig til å bli stilt til veggs for at programmet skulle komme på lufta.

Mens Newsnight-programmet ble stoppet ble hedersprogrammet om Jimmy Savile sendt i julen som planlagt.

Mandag innrømmet Entwistle at det var galt av BBC å stoppe arbeidet med Newsnight-programmet. Han lar imidlertid Rippon ta støyten for avgjørelsen som ble tatt.

Planlegger søksmål mot BBC

Newsnight-redaktør Rippon ble mandag suspendert fra sin stilling fordi han skal ha uttalt seg uriktig om omstendighetene rundt beslutningen om ikke å sende programmet. Han har også uttalt at han trodde at Saviles ofre som Newsnight hadde intervjuet også hadde informert politiet om overgrepene. Det viste seg å ikke stemme.

Kringkastingssjef George Entwistle sier at han er skuffet over unøyaktighetene i Rippons uttalelser i forbindelse med Savile-saken.

Liz Dux, en journalist som spesialiserer seg på barneovergrepssaker forteller til The Guardian at flere kvinner som sier at Savile har forgrepet seg på dem forbereder seg på sivile søksmål mot BBC.

Personvernpolicy