- Steffen Kjærgaard innrømmer dopingmisbruk

SJOKK: Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard vil fortelle om dopingmisbruk fra 1988, ifølge NTB. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)
SJOKK: Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard vil fortelle om dopingmisbruk fra 1988, ifølge NTB. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard vil, etter det NTB erfarer, tirsdag legge fram opplysninger om en fortid med omfattende dopingmisbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær i Norges Cykleforbund, Bjørn Sætre, bekrefter tirsdag formiddag overfor ABC Nyheter at han sitter i møtet med Kjærgaard der sportssjefens tidligere dopingbruk er tema.

Det vil bli holdt en pressekonferanse klokken 12.30 der Harald Tiedemann Hansen (sykkelpresident red.anm) og Steffen Kjærgaard vil delta, i tillegg til Sætre selv.

Ifølge NTBs opplysninger startet dopingmisbruket til Kjærgaard i 1998 da han var profesjonell syklist i et mindre dansk lag.

Kaggestad: - Jeg er oppbrakt

Til ABC Nyheter sier tidligere toppsyklist, Mads Kaggestad, at det er viktig at Kjærgaard nå forteller sannheten.

– Jeg er oppbrakt over at han har gått i doping-fella, men det er viktig å presisere at han ikke har gjort dette alene. Steffen har trolig vært under et kraftig press fra lagkamerater, leger og ledere, sier Kaggestad.

– Det var riktig av Steffen å stå frem med dette nå. Sykkelsporten lider etter urovekkende funn i et helt lag, det gjør ham til en av flere ryttere. Han er på vei inn i en ny fase i livet og det er riktig å tre ut av sykkelsporten som en ærlig mann, uttaler Kaggestad.

I 2000 og 2001 syklet Kjærgaard Tour de France på samme lag (US Potal red.anm) som Lance Armstrong, som mandag ble fratatt alle sine Tour de France-titler etter avsløringer om omfattende dopingmisbruk.

Bakgrunn: Armstrongs endelige mageplask

Benektet kjennskap til doping

I forbindelse med den langvarige saken mot Lance Armstrong har nordmannen gjentatte ganger nektet for enhver befatning med bruk av doping.

Kjærgaard har flere ganger fortalt at han aldri har sett lagkamerater eller andre bruke ulovlige midler.

– Det er bedre sent enn aldri å fortelle sannheten. Det er viktig at dette kommer frem, sier Kaggestad.

Den tidligere toppsyklisten sier Kjærgaard ikke videreførte en juksementalitet som sportssjef i Norges Cykleforbund.

– For meg er det viktig å si at Steffen ikke har dratt med seg denne kulturen inn i rollen som sportssjef. Jeg har oppfattet han som en ærlig og dyktig sjef, og en god person. Det er ganske tydelig at han har blitt utsatt for et kraftig press den tiden han dopet seg, sier Kaggestad til ABC Nyheter.

Etter at antidopingbyrået USADA nylig la frem sin knusende rapport om dopingbruk i US Postal-laget, uttalte Kjærgaard til NRK at han ikke fattet hvordan han ikke kan ha fått med seg det omfattende misbruket.

– Dette har jeg vært veldig tett på, uten å ha vært en del av det. Jeg klarer knapt begripe at jeg ikke har vært en del av det, forklarte Kjærgaard.

Inntaket av stoffer skal etter det NTB kjenner til ha bestått av EPO (etropoetin) og kortison. Kjærgaard er avtroppende sportssjef i Norges Cykleforbund.

Les også: Eks-doperne som tok medalje

Høydepunktet

Kjærgaard er avtroppende sportssjef i Norges Cykleforbund. Karrieren hans som syklist tok fart tidlig på 1990-tallet.

Under OL i Barcelona i 1992 deltok han på bane uten særlig suksess, men senere fulgte han opp med å vinne kongeetappen som amatør i Østerrike Rundt. Grossglockneretappen var hans høydepunkt som amatør.

I 1995 tok han steget over i proffenes rekker, men hadde ingen suksess i nederlandske TVM. hvor han fikk rundjuling.

Les også: Kinesisk lege innrømmer systematisk doping

Hjelperytteren

Resultatene var så magre at han vinteren 1996/97 vurderte å gi seg som syklist, men lot seg overtale av Kim Andersen til å skrive kontrakt med det danske kontinentallaget Chicky World.

Der skal han ha startet å dope seg.

Kjærgaard ble høsten 1999 tilbudt kontrakt med det amerikanske laget US Postal Service. Der var han hjelperytter for Lance Armstrong i Tour de France i 2000 og 2001.

Se den gråtkvalte innrømmelsen her.

Personvernpolicy