Obama og Romney duellerer om utenrikspolitikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konfliktene i Midtøsten, kampen mot terror og Kinas framvekst er noe av det Barack Obama og Mitt Romney skal diskutere i den siste TV-sendte debatten før valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om presidentdebattene i USA

* Det skal holdes i alt tre debatter mellom president Barack Obama og den republikanske motkandidaten Mitt Romney før presidentvalget 6. november.

* 3. oktober: Om innenrikspolitikk.

* 16. oktober: Kandidatene svarte på spørsmål direkte fra velgerne.

* 22. oktober: Om utenrikspolitikk.

Utenrikspolitikk er vanligvis ikke et tema som er avgjørende for mange amerikanske velgere. Likevel er hele den siste av de tre presidentkandidatdebattene viet temaet.

– Det er viktig for amerikanske velgere å få et inntrykk av hvordan kandidatene vil løse rollen som øverstkommanderende, påpeker Anders Romarheim, USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

– Temaet er ikke det viktigste i valgkampen, men likevel en test som må bestås. Kandidatene må vise at de har et håndlag med utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet, sier han til NTB.

Romney tror på tap

Romney selv anser det som nærmest umulig å vinne debatten, ifølge hans rådgivere. President Obama har mye større erfaring med utenrikspolitikk etter fire år som president.

I tillegg sliter Romney med at han er enig i svært mye av Obamas utenrikspolitikk. Forholdet til Israel er imidlertid et tema som skiller de to, og som kommer til å bli diskutert mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Kampen om kvinnene kan være tapt for Romney

– Dette er en salgbar sak for Romney. Mange amerikanere føler at Obama har tatt avstand til Israel, noe som er et brudd med amerikansk tradisjon og en nedprioritering av USAs nærmeste allierte i Midtøsten, sier Romarheim.

Les også: Svært tett mellom Romney og Obama på nye meningsmålinger

Obama-administrasjon står også midt i granskingen av drapene på amerikanske diplomater i Benghazi, og spekulasjonene om forhandlinger med Iran gjør at utenriksdebatten blir viktig, skriver CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg nattens debatt direkte her (starter klokken 03.00 norsk tid):

(teksten fortsetter under livefeeden)


Kina og Russland

Den 90 minutter lange debatten i Boca Raton i Florida mandag kveld er delt inn i seks ulike bolker: USAs rolle i verden, krigen i Afghanistan, Israel og Iran, endringene i Midtøsten, terrorisme og Kinas framvekst.

– Det er mulighet for at Obama vil påstå at Romney ikke forstår at Kina er den største geopolitiske utfordringen på sikt, tror Romarheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tipper også at forholdet til Russland blir diskutert, og understreker at Romney har en mer konfronterende retorikk overfor Moskva enn Obama.

– Det er naturlig at stormaktsrivalisering blir en del av bildet. Kandidatene må diskutere USAs rolle som supermakt. Republikanerne mener Obama verken er tøff nok eller nok frampå, og at han ikke står last og brast med amerikanske verdier og allierte, sier Romarheim.

Se også: Mitt Romney har ertet på seg barne-T V-figur

Europa ikke viktig

Obama på sin side kommer ifølge USA-forskeren trolig til å si at forutsetningene for måten USA har dominert verdenspolitikken på, ikke lenger er til stede. Den økonomiske situasjonen i USA er i dag for usikker til en slik dominans.

Dessuten er krigstrettheten stor både blant velgerne og blant det militære og politiske lederskapet.

Noe som neppe blir diskutert, er Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA skal ikke løse Europas økonomiske problemer, og de sikkerhetsmessige konfliktene fremstår som håndterbare, understreker Romarheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USAs syn er at konflikten er i Midtøsten mens de langsiktige utfordringene er i Asia, og at det er der ressursene skal benyttes. Ikke i et nylig fredsprisbelønnet EU-område, påpeker han.

Lite overtak

De nasjonale meningsmålingene viser tilnærmet dødt løp mellom Obama og Romney, men Obama ser ut til å ligge et lite hakk foran i avgjørende vippestater.

Begge leirer gir ifølge Politico.com interessant nok denne beskrivelsen to uker før valget. En liten ledelse i Iowa, Wisconsin og ikke minst Ohio, gir Obama et lite overtak. Vinner Obama disse 6. november, vil det være svært vanskelig for Romney å sparke ham ut av Det hvite hus.