- Jenta (17) frarådet kontakt med Ap av politiet

- Jenta (17) frarådet kontakt med Ap av politiet
- Jenta (17) frarådet kontakt med Ap av politiet

Årsaken skal ha vært at politiet fryktet lekkasjer i Vågå-saken, hevder bistandsadvokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag 9. oktober startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

De siste dagene har Arbeiderpartiet sentralt og fylkesleder i Oppland, Kjersti Stenseng, dokumentert at de flere ganger har forsøkt å hjelpe den nå 17 år gamle jenta i Våga-saken.

Men både jenta og bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal har holdt avstand, skriver TV 2.

– Vi fikk et råd fra etterforskerne i politiet om at det var best å holde hennes historie mest mulig for en liten krets, sier Hjortdal til kanalen.

Føler seg sviktet

Ifølge bistandsadvokaten skal politiet ha vært redd for at støttespillere av Øygard i Ap-miljøet kunne skade etterforskningen gjennom lekkasjer.

– Det vil være nærliggende å tenke at det ville komme opplysninger til ham (Øygard red.anm), ettersom det var en viss vantro til at han var siktet i denne saken, forklarer Hjortdal til TV 2.

Les også: Full forvirring i retten rundt vitner

Jenta og hennes familie skal dessuten ikke ha ønsket noe særlig kontakt med Arbeiderpartiet fordi de er skuffet over at ledelsen ikke var tydelig nok utad da Øygard ble siktet i saken.

– Da ble holdningen i bygdesamfunnet og i Våga Arbeiderparti at dette bare var oppspinn og at denne saken ville gå over av seg selv, sier Hjortdal som legger til at hennes klient føler seg sviktet og vurderer å melde seg ut av AUF.

Les også: Bistandsadvokat sjokkert over vitnemål fra nabo

- Handlet kun om støtte

Leder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, er overrasket over opplysningene Hjortdal kommer med i denne saken, og viser til at hun ved flere anledninger har forsøkt å høre om et var noe hun kunne bistå med.

– Men hun (Braathen Hjortdal red.anm) tok aldri kontakt tilbake, derfor er jeg svært overrasket over de opplysningene som her kommer fram, sier Stenseng til TV 2.no.

Hun er også klar på at kontakten partiet ønsket med jenta kun handlet om å gi henne støtte i saken.

Verken politiet eller statsadvokaten vil bekrefte eller avkrefte bistandsadvokatens opplysninger.

Les også: Øygards kjendisvenner i vitneboksen

Lekket info til Øygard

Torsdag forrige uke vitnet Jehans Storvik som er skoleleder ved skolen der jenta går, i tillegg til at han er varaordfører i Vågå.

Storvik innrømmet at han lekket taushetsbelagt informasjon om jenta til Øygard.

- Det ber jeg om unnskyldning for. Det var ikke meningen å skade deg, sa han gråtkvalt i retning jenta.

I vitnemålet ga Storvik også uttrykk for at han opplevde Rune Øygards rolle rundt jenta som veldig uklar, og at han ble sjokkert da han fikk vite at ordføreren var anmeldt.

Trykk her for å lese forklaringen Storvik ga retten torsdag

- Forsøkte å påvirke vitne

Dagen etter at Storvik hadde avlagt sin forklaring skrev VG at Øygard skal ha forsøkt å kontakte vitnet flere ganger i forkant av forklaringen.

Storvik hevder at den overgrepstiltalte ordføreren ville at han skulle lese gjennom Skype-korrespondansen med jenta dagen før han skulle vitne mot nettopp Øygard.

Dette skal Storvik ha takket nei til. Opplysningene fikk jentas bistandsadvokat til å reagere kraftig.

- Jeg synes det er helt merkelig at han (Øygard red.anm) forsøker å påvirke vitner på den måten. Det er helt uakseptabelt, uttalte Nina Braathen Hjortdal.

Trykk her for å lese hele saken: - Øygard forsøkte å påvirke vitne

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, hevder hun ikke kjenner til kontakten. Hun ser uansett ikke problemet med en slik forespørsel.

- Å vise Skype-meldingene måtte i så tilfelle være å påvirke ham (Storvik red.anm) i negativ retning, slo Larsen fast overfor VG.

Personvernpolicy