Eide kritisk til israelsk bording av Gaza-skip

Israel overreagerer i sin håndtering av skipet og aktivistene som var på vei til Gazastripen, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 70 personer samlet seg lørdag til en demonstrasjon utenfor Utenriksdepartementet i Oslo, melder NRK. De krevde at norske myndigheter protesterer mot Israels stansing av skipet, et krav som også ble fremmet av Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Kort tid etter kom reaksjonen fra Eide, som beskriver Israels bording av den finske seilbåten Estelle som «kraftig kost».

Les også: Gaza-båt stanset av israelske soldater

– En inspeksjon i seg selv hadde ikke vært så problematisk. Men det å arrestere de om bord og taue inn denne båten er en kraftig overreaksjon og langt utover det man kan si er rimelig. De hadde neppe noe ulovlig om bord, sier utenriksministeren til NTB.

Estelle var på vei til det palestinske området Gazastripen med propalestinske aktivister og bistandsmateriell som fotballer, barnebøker og medisinsk utstyr da den ble bordet av israelske soldater.

Fire nordmenn

Det har vært fire nordmenn om bord i Estelle, deriblant stortingsrepresentant Aksel Hagen fra SV. De tre andre nordmennene er Herman Elias Reksten, Nils Johan Sjøstrøm og Jan Petter Hammervold.

Les også: Gaza-aktivister prøver på ny

Eide har inntrykk av at mannskapet om bord blir behandlet på en god måte. Han sier at UD vil bidra med konsulær støtte til de fire norske borgerne som nå er arrestert av israelske myndigheter.

– Slike ekspedisjoner er risikofylte, og vi har frarådet nordmenn å være med på slike oppdrag. Heldigvis ser det ut til at dette har gått rolig for seg, sier Eide.

Maskerte israelske soldater tok seg lørdag om bord i skipet.

– Dette skjedde langt ute i internasjonalt farvann og utenfor det Israel kaller sin sikkerhetssone, sier organisasjonens pressetalsmann Mikael Löfgren til nyhetsbyrået TT.

Båten ble senere tauet inn til det israelske fastlandet av israelske marinefartøyer. Ingen skal ha blitt skadd i aksjonen, melder nyhetsbyrået AFP.

– Fengsel

SVs leder Audun Lysbakken sier til NTB at Aksel Hagen fra hans parti var om bord i båten med hans støtte.

– Jeg holder israelske myndigheter ansvarlig for hans og de andre aktivistenes sikkerhet, sier Lysbakken.

De øvrige aktivistene er fra Finland, Sverige, Hellas, Spania, Italia, Canada og Israel. Alt i alt har det vært 30 personer om bord i båten.

Ifølge Lysbakken er formålet med Ship to Gaza å få satt et skarpt, internasjonalt søkelys på blokaden og dens konsekvenser.

– Gaza er et stort utendørsfengsel, der 1,6 millioner mennesker blir frarøvet grunnleggende rettigheter, sier Lysbakken.

Forberedt

Meldingen om bordingen kom etter at fartøyet lørdag morgen hadde fått seile i fred i flere timer i Middelhavet. Klokka 9.20 kunne mannskapet opplyse at det var bare 70 kilometer fra Gaza. Estelle seilte da langs den egyptiske kysten.

Tidligere ble båten ifølge mannskapet fulgt av flere fartøyer, men uten at disse opptrådte truende.

Etter bordingen ble seilbåten ført mot den israelske havnebyen Ashdod.

Aktivistene skal ikke ha gjort motstand. Israel hadde på forhånd gjort det klart at seilbåten ville bli stanset før den nådde fram til Gazastripen.

For to år siden ble ni personer drept i en lignende aksjon. I fjor endte aksjonen også med at aktivistene ble stanset, men da ble ingen skadd.

Personvernpolicy