Gaza-båt stanset av israelske soldater

Aksel Hagen (SV) ble arrestert da seilbåten «Estelle» vår på vei til Gaza med nødforsyninger (Foto: NTBscanpix).
Aksel Hagen (SV) ble arrestert da seilbåten «Estelle» vår på vei til Gaza med nødforsyninger (Foto: NTBscanpix).

Den finske seilbåten Estelle, som var på vei til Gazastripen med propalestinske aktivister og bistandsmateriell, ble lørdag stanset av israelske marinefartøyer i Middelhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Estelle ble omringet av en rekke marinefartøyer rundt klokka 10.15 lørdag formiddag, opplyser kampanjeorganisasjonen Ship to Gaza Sweden. Maskerte israelske soldater tok seg deretter om bord i skipet.

– Dette skjedde langt ute i internasjonalt farvann og utenfor det Israel kaller sin sikkerhetssone, sier organisasjonens pressetalsmann Mikael Löfgren.

Ifølge det israelske militæret ble ingen såret i aksjonen. Aktivistene skal ikke ha gjort motstand.

Israel hadde på forhånd gjort det klart at seilbåten ville bli stanset før den nådde fram til Gazastripen.

Forberedt

Meldingen om bordingen kom etter at fartøyet lørdag morgen hadde fått seile i fred i flere timer i Middelhavet. Klokka 9.20 kunne mannskapet opplyse at det var bare 70 kilometer fra Gaza. Estelle seilte da langs den egyptiske kysten.

Tidligere ble båten ifølge mannskapet fulgt av flere fartøyer, men uten at disse opptrådte truende.

Etter bordingen ble seilbåten ført mot den israelske havnebyen Ashdod.

Ifølge det finske nyhetsbyrået FNB hadde aktivistene forberedt seg på et bryskt møte med de israelske soldatene. De hadde blant annet trent på ikkevoldelig motstand.

For to år siden ble ni personer drept i en lignende aksjon. I fjor endte aksjonen også med at aktivistene ble stanset, men da ble ingen skadd.

Fire nordmenn

Det har vært fire nordmenn om bord i Estelle, deriblant stortingsrepresentant Aksel Hagen fra SV. De tre andre nordmennene er Herman Elias Reksten, Nils Johan Sjøstrøm og Jan Petter Hammervold.

SVs leder Audun Lysbakken sier til NTB at Hagen er om bord i båten med hans støtte.

– Jeg holder israelske myndigheter ansvarlig for hans og de andre aktivistenes sikkerhet, sier Lysbakken.

De øvrige aktivistene er fra Finland, Sverige, Hellas, Spania, Italia, Canada og Israel. Alt i alt har det vært 30 personer om bord i båten.

Seilbåtens last består av blant annet fotballer, barnebøker, medisinsk utstyr og en stor mengde betong. Også to oliventrær er med i lasten.

Til angrep på Eide

Mange har bedt aktivistene om å stanse ferden, blant andre utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Det reagerer Torstein Dahle kraftig på. Han er leder for Ship to Gaza Norge og mener at utenriksministeren gir en feilaktig beskrivelse av situasjonen på Gazastripen – sannsynligvis av diplomatiske grunner.

Til VG har Eide sagt at det for tida ikke er noen humanitær nød i Gaza. Dermed unngår han å måtte erklære Israels blokade av Gazastripen for ulovlig, ifølge Dahle.

Rødts leder Bjørnar Moxnes mener utspillet fra Eide er oppsiktsvekkende.

– Da han sa dette, hørtes han mer ut som en pressetalsmann for den israelske regjeringen enn som en norsk utenriksminister. Nå har han mulighet til å rette opp den tabben ved å gå ut med en skarp reaksjon mot Israel for å ha bordet Estelle i internasjonalt farvann, sier Moxnes til NTB.

Ifølge Lysbakken er formålet med Ship to Gaza å få satt et skarpt, internasjonalt søkelys på blokaden og dens konsekvenser.

– Gaza er et stort utendørsfengsel, der 1,6 millioner mennesker blir frarøvet grunnleggende rettigheter, sier Lysbakken. (©NTB)

Les også: truer med å borde «Estelle»

Personvernpolicy