- Israel truer med å borde «Estelle»

S/V Estelle på Ship to Gazas ekspedisjon for å forsøke å bryte Israels vareblokade av Gaza. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
S/V Estelle på Ship to Gazas ekspedisjon for å forsøke å bryte Israels vareblokade av Gaza. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Ship to Gaza-fartøyet «Estelle» kan bli bordet i natt. Det er fire nordmenn ombord i skipet, blant dem en norsk stortingsrepresentant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel truer med å borde den finsk-registrerte seilbåten «Estelle» internasjonalt farvann i natt, melder svenske Aftonbladet og Ship to Gaza Norge.

Meldingen skal ha kommet fra israelske myndigheter til finske UD. Båten er på vei til Gaza med hjelpeforsyninger og det er fire nordmenn ombord.

- Det som er sagt er at de kommer til å bruke makt. Vi håper at Israel vil ta til vettet og ikke gjøre noe som skader de som er ombord, sier leder av Ship to Gaza Norge Torstein Dahle til ABC Nyheter.

De fire nordmennene ombord er stortingsrepresentant for SV Aksel Hagen, arbeiderpartipolitiker Jan Petter Hammervold, skipskokk Nils Sjøstrøm og matros Hermann Reksten.

- Vi håper det beste og frykter det verste

I 2010 ble ni aktivister, deriblant åtte tyrkere fra Ship to Gaza, drept da israelske styrker bordet det tyrkiske skipet MV Mavi Marmara. Hendelsen fikk alvorlige konsekvenser for det diplomatiske forholdet mellom Tyrkia og Israel.

Les også: Får rapport om israelsk apartheid-stat i fanget

I fjor ble nok et skip bordet, men uten at noen ble skadd. Ship to Gaza håper at israelske myndigheter har lært av hendelsen fra 2010 og at de vil behandle aktivistene uten bruk av vold.

- Vi håper det beste og frykter det verste, sier Dahle.

Skuffet over Barth Eide

Han forteller at aktivistene har fått opplæring i ikke-vold og at israelske myndigheter er informert om dette.

Ifølge svenske Ship to Gaza protesterer svenske UD nå til israelske myndigheter på det som hender.

Torstein Dahle savner en lignende reaksjon fra norske myndigheter særlig med hensyn til at Israel truer med å borde aksjonistene på internasjonalt farvann.

- Vi føler at norske UD tar Israels side. Vi er veldig skuffet og ganske opprørt over hvordan utenriksminister Espen Barth Eide håndterer dette. Vi synes at det er veldig rart og veldig dårlig. De sier at de vil yte vanlig konsulær bistand, men vi er skarpt kritiske til at skipsfartsnasjonen Norge nekter å protestere når et fredelig skip blir bordet på internasjonalt farvann, spesielt med tanke på at vi er en skipsnasjon, sier Dahle.

- Utenriksministeren redegjorde tidligere i uken i et intervju med VG for sitt syn på konkrete spørsmål i denne saken. Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentar til dette nå, sier pressevakt i UD, Svein Michelsen, til ABC Nyheter.

Les også: Palestinske myndigheter anklages for grove overgrep

Personvernpolicy