Åpen for alle - alltid

Nevø stempler Nord-Koreas leder som diktator

Den nordkoreanske topplederen Kim Jong-un (midt på bildet) er en diktator, sier hans nevø Kim Han-sol. Nevøen retter hard kritikk mot onkelen i et intervju med finsk fjernsyn som er lagt ut på YouTube og der det snakkes engelsk. Han forteller om en ensom oppvekst, og gir gløtt inn i den lukkede verdenen der den politiske eliten i Nord-Korea lever. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix
Den nordkoreanske topplederen Kim Jong-un (midt på bildet) er en diktator, sier hans nevø Kim Han-sol. Nevøen retter hard kritikk mot onkelen i et intervju med finsk fjernsyn som er lagt ut på YouTube og der det snakkes engelsk. Han forteller om en ensom oppvekst, og gir gløtt inn i den lukkede verdenen der den politiske eliten i Nord-Korea lever. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Jong-un er en diktator, sier den nordkoreanske lederens nevø. I et intervju som gir et sjeldent gløtt inn i det lukkede landet, stempler Kim Han-sol sin onkel som en tyrann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En frittalende Kim Han-sol hevder at den nordkoreanske topplederen arvet uinnskrenket makt fra sin far Kim Jong-il. Det er uklart hvorfor 17-åringen går ut med slike påstander, og om uttalelsene er avklart med hans nærmeste familie eller med de nordkoreanske lederne.

Kim Han-sol går nå på skole i Bosnia, der han glir inn i omgivelsene med ørepynt, mørke briller og moteriktig frisyre. I et intervju med finsk fjernsyn som er lagt ut på nettstedet YouTube, beskriver 17-åringen en ensom oppvekst.

Fikk aldri makt

Han fikk aldri møte sin bestefar Kim Jong-il, som døde i desember fjor etter å ha styrt Nord-Korea nærmest eneveldig siden 1997. Kim Jong-un er sønn av Kim Jong-ils eldste sønn Kim Jong-nam, som aldri fikk noen makt.

Kim Jong-nam mistet farens tillit etter å ha forsøkt å snike seg inn i Japan med falskt pass i 2001. Han ville så gjerne besøke den japanske avdelingen av Disneyland, men det eneste han oppnådde, var at familien måtte dra i eksil.

Les også: Nord-Korea truer med militært angrep

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans sønn Kim Han-sol sier han gjerne skulle ha møtt Kim Jong-il, men han fikk aldri sjansen til dette.

– Jeg vet ikke engang om han visste at jeg fantes, sier han i fjernsynsintervjuet som er foretatt på engelsk.

«Vet ikke hvorfor»

– Faren min var egentlig ikke interessert i politikk, forteller han når han blir spurt om hvorfor Kim Jong-nam aldri kom til makten.

– Jeg vet egentlig ikke hvorfor onkelen min ble en diktator, sier han videre.

– Da jeg vokste opp i Nord-Korea, var jeg ikke riktig klar over hva som foregikk der. Jeg har alltid hatt en drøm om å reise tilbake, skape bedre forhold og gjøre livet lettere for menneskene der, fortsetter Kim Han-sol.

Les også: Nord-Korea hevder å kunne nå USA med raketter

Han ble født i 1995, et dystert år i nordkoreansk historie da avlingene slo feil og millioner av mennesker sultet i hjel. Når han er ferdig på skolen, håper han å kunne drive humanitært arbeid, og hans største ønske er å gi et bidrag til verdensfred.