Lysbakken advarer mot ekstreme islamister

BETENKT: SV-leder Audun Lysbakken i Stortinget. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
BETENKT: SV-leder Audun Lysbakken i Stortinget. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken sier ekstreme islamister som hyller vold og drømmer om diktatur, må nedkjempes. Han mener venstresiden ikke har sagt tydelig nok ifra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et innlegg han har kalt «Diktaturets disipler», som han publiserte på sin egen blogg torsdag, skriver Lysbakken at venstresiden aldri skal gjøre feilen å avskrive slike tanker igjen.

– Vi hadde avskrevet dem som sprø konspirasjonsteoretikere som ingen ville høre på. Så viste det seg at noen av ideene hadde dødelig kraft, sier Lysbakken.

– Derfor skal vi alltid si ifra når totalitære ideer, drømmer om diktatur og forherligelse av vold kommer til overflaten. Og derfor sier jeg fra i dag. Om at venstresiden må ta ansvar for å avsløre, isolere og bekjempe ideene til de islamistiske ekstremistene som nå forsøker å etablere seg i Norge. Det er plass til alle slags mennesker i Norge, men ikke den slags ideer, fastslår han.

Nytt i Norge

Lysbakken peker på organiserte ekstremister som åpent hyller voldsbruk i islams navn, og som snakker om sin forakt for demokrati og kvinnefrigjøring, representerer noe nytt i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-lederen nevner Ubaydullah Hussain, talsmann for den radikale gruppen Profetens Ummah, som i et intervju med Morgenbladet 4. oktober blant annet fortalte at han vil innføre sharialover i Norge, at han mener all ytringsfrihet må underlegges religion, og at han kunne hatt forståelse for et voldelig angrep på Norge.

Lysbakken peker også på Hussains kvinnesyn og reagerte sterkt da han dukket opp på Dagsrevyen onsdag hvor han hyllet islamister som dro til Syria for å kjempe på samme side som al-Qaida-lignende organisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han nektet å svare på om han ville advare norske myndigheter dersom han visste om at ekstreme islamister planla et angrep på Norge! sier Lysbakken.

Les også: - Arfan Bhatti kriger i Syria

Aldri silkehansker

Han trekker også fram tanken fra tidligere i år om å gjøre en bydel i Oslo muslimsk.

– Folk fra samme miljø skal tidligere i år ha stått bak et brev hvor de krever at Grønland på Oslo Øst skal gis til muslimene. Latterlig, selvsagt. Men visstnok alvorlig ment, skriver Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til nå har vi i stor grad sluppet synlige ekstremister som dette i Norge, sier Lysbakken og sier det er venstresidens oppgave å gi dem klart svar. Selv om ekstremistene er politisk marginale, kan ideer som legitimerer vold avle vold.

– Derfor må vi møte dem på samme måte som vi møter de høyreekstreme: sette flomlyset på dem, og aldri la ideene deres stå uimotsagt.

– Det norske folkestyret er åpent for alle i dette landet, men nettopp derfor må vi aldri ta med silkehansker på folk som ønsker å bruke vårt demokrati som en plattform for å ødelegge det, sier han.