Snart klart for kongelig bryllup i Luxembourg

Gaterengjøring utenfor Grand Ducal-palasset i Luxembourg. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix
Gaterengjøring utenfor Grand Ducal-palasset i Luxembourg. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix

Det blir ikke like stort som bryllupet til William og Kate, men i helgen samles store deler av Europas kongelige til bryllup i lilleputtstaten Luxembourg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bryllupet mellom arvestorhertug Guillaume av Luxembourg (30) og den belgiske grevinnen Stéphanie de Lannoy (28) feires fra fredag til søndag.

Feiringen starter fredag ettermiddag med en borgerlig vielse i Luxembourgs rådhus, fulgt av en gallamiddag med en rekke gjester, blant dem mange kongelige.

Lørdag venter en kirkelig vielse i Notre-Dame-katedralen. Feiringen lørdag er åpen for folket og avsluttes med gratiskonsert og fyrverkeri.

Parade

– Stemningen i bryllupet vårt blir ganske annerledes enn hvordan det var i London og Monaco, sier arvestorhertugen. Blant annet blir det en kongelig parade til fots lørdag.

Den norske kongefamilien er blant gjestene. Kongeparet, kronprinsparet og prinsesse Märtha Louise står på gjestelisten. Det gjorde også prinsessens ektemann, Ari Behn, men han blir hjemme i London for å passe barna, skriver VG.

Les også: Øker kongeparets lønn

Tette bånd

De kongelige familiene i Norge og Luxembourg har tette bånd. Kronprins Haakon er tremenning av storhertug Henri, noe som gjør helgas brudgom til firmenning av prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

Les også: Dronningens dramatiske liv i ny biografi

Blant de kongelige gjestene er også kong Albert og dronning Paola fra Belgia og dronning Beatrix, kronprins Willem-Alexander og prinsesse Maxima fra Nederland, samt danske dronning Margrethe og prins Henrik og dronning Silvia, kronprinsesse Victoria og prins Daniel fra Sverige. Det britiske kongehuset representeres av prins Edward og kona Sophie.

NRK sender lørdagens kirkelige vielese direkte.

Personvernpolicy