Statsadvokaten vil vurdere skatteamnestisaken på nytt

Den amerikanske ambassaden i Oslo. Arkivfoto: Aleksander Andersen / Scanpix
Den amerikanske ambassaden i Oslo. Arkivfoto: Aleksander Andersen / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokaten i Oslo vurderer å gjenåpne den såkalte ambassadesaken etter at den ble henlagt av Østfold politidistrikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken ble det kjent at politiet hadde henlagt saken mot åtte norske polititopper som hadde jobbet svart for den amerikanske ambassaden. De var anmeldt for grovt skattesvik.

Statsadvokaten i Oslo ønsker nå å vurdere saken på nytt, melder TV 2.

– Jeg har vært i kontakt med Østfold politidistrikt og har varslet dem om at jeg kommer til å be om å få denne saken innsendt hit fordi vi ønsker å vurdere henleggelsesvedtaket her, sier Jørn Sigurd Maurud, embetsleder ved Oslo statsadvokatembete.

– Jeg finner grunn til å undersøke nærmere hva som egentlig har foregått i politiets håndtering av saken, sier han.

Østfold politidistrikt konkluderte med at de åtte agentene måtte innvilges skatteamnesti siden de frivillig hadde oppsøkt skattekontoret og innrømmet forholdet. Den frivillige innrømmelsen kom dagen etter at TV 2 hadde avslørt at de hadde jobbet svart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maurud er ikke overbevist om at saken faller inn under amnestiordningen. I reglene heter det at frivillighet normalt ikke vil foreligge når kontrollaktivitet må påregnes som en følge av oppslag i pressen.

Flyttet etter klage

Skattedirektør Svein Kristensen skal ifølge TV 2 ha grepet inn i saken og fjernet juristene som mente polititoppene hadde gjort seg skyldig i grovt skattesvik. Han skal også ha flyttet saken fra Skatt Øst til Skatt Sør mot de ansattes vilje.

Disse opplysningene førte til at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) krevde en redegjørelse fra Skattedirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristensen har tidligere nektet å svare på spørsmål fordi det handler om enkeltsaker. Torsdag valgte han likevel å opplyse at saken ble flyttet fra et skattekontor til et annet etter at det kom en henvendelse fra advokaten til politifolkene. Uten å ta stilling til innsigelsene, ble saken overført.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skjedde etter en helhetsvurdering, hvor hensikten var å unngå at formelle innsigelser skulle forstyrre saksbehandlingen, skriver skattedirektøren i en pressemelding.

Kristensen viser til at politifolkenes advokat utrykte mistillit til Skatt øst og mente det hadde foregått brudd på taushetsplikten. Derfor så han det som nødvendig å «skjære gjennom».

Skatt sør har ikke påklaget henleggelsen fra politiet, men det er det heller ingen automatikk i, påpeker Skattedirektoratet videre. I alle saker av denne typen kan det bli aktuelt å ilegge straffeskatt.

– De sakene som er omtalt er under behandling og blir avgjort innen kort tid, opplyser direktoratet.

Riksrevisjonen kan undersøke

Riksrevisjonen kan på eget initiativ undersøke om Skattedirektoratet har behandlet amnesti-saken korrekt.

– I så fall vil regelen om såkalt utsatt offentlighet gjelde. Det betyr at Riksrevisjonens konklusjoner ikke vil bli kunngjort før revisjonen har informert Stortinget, sier ekspedisjonssjef Thor Kr. Svendsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksrevisjonen kan også gå inn i en sak etter instruks fra Stortinget. Også i slike tilfeller vil regelen om utsatt offentlighet gjelde, ifølge Svendsen.

På Stortinget mener Høyre, Venstre og Frp at skattedirektørens redegjørelse i amnestisaken ikke gir gode nok svar. Frp vil ha gransking i regi av Riksrevisjonen.

Kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet sier til NTB at departementet går gjennom skattedirektørens svar, men at det er for tidlig å kommentere.