Streikende gruvearbeidere fikk sparken i Sør-Afrika

Streikende gruvearbeidere roper slagord ved gruva AngloGold Ashanti i Carletonville nordvest for Johannesburg. Samtidig vendte streikende arbeidere ansatt i Gold Fields tilbake til arbeid, men 1.500 uteble og har mistet jobben. Siden august har over 80.000 sørafrikanske gruvearbeidere deltatt i streiker. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB scanpix
Streikende gruvearbeidere roper slagord ved gruva AngloGold Ashanti i Carletonville nordvest for Johannesburg. Samtidig vendte streikende arbeidere ansatt i Gold Fields tilbake til arbeid, men 1.500 uteble og har mistet jobben. Siden august har over 80.000 sørafrikanske gruvearbeidere deltatt i streiker. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB scanpix

Gruvegiganten Gold Fields i Sør-Afrika har sparket 1.500 streikende gruvearbeidere som ikke kom på jobb torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet hadde på forhånd advart arbeiderne om at de ville miste jobben hvis de ikke vendte tilbake til arbeidet.

I en kunngjøring torsdag gjorde selskapet det klart at 1.500 arbeidere er oppsagt. De fikk samtidig 24 timer på seg til å klage på avgjørelsen.

Over 13.000 arbeiderne valgte imidlertid å overholde fristen og kom tilbake på jobb, ifølge Gold Fields, som ser ut til å ha innkassert en taktisk seier i den pågående konflikten med arbeiderne.

President Jacob Zuma ba onsdag streikende gruvearbeidere om å vende tilbake til arbeid så fort som mulig sik at produksjonen i landets gruveindustri kan normaliseres.

I forrige uke ble 12.000 ansatte i Anglo American Platinium, verdens største platinaprodusent, oppsagt på en og samme dag fordi de ikke fulgte selskapets krav om å gjenoppta arbeidet. Torsdag opplyste selskapet av virksomheten er blitt redusert til «bare det mest nødvendige» som følge av oppsigelsene.

Gruvearbeiderne kjemper for høyere lønn og bedre arbeidsbetingelser. Arbeidere som jobber i landets gullgruver, avviste i forrige uke kontant en avtale som var forhandlet fram mellom fagforeningsledere og interesseorganisasjonen til gruveselskapene. Mange gruvearbeidere er fast bestemt på ikke å gi opp lønnskampen, og lite tyder på at uroen i gruveindustrien er over med det første.

Personvernpolicy