- Skoleleder ga Øygard info om jenta

NÆR VENN: Rune Øygard skal ha fått informasjon om den 16 år gamle jenta av en nær venn som også var skoleleder i Vågå. - Klart brudd på taushetsplikten, mener ekspert. (Foto: NTB scanpix)
NÆR VENN: Rune Øygard skal ha fått informasjon om den 16 år gamle jenta av en nær venn som også var skoleleder i Vågå. - Klart brudd på taushetsplikten, mener ekspert. (Foto: NTB scanpix)

Leder ved Lom videregående skole skal ha gitt opplysninger om den 16 år gamle jenta som kan være taushetsbelagte, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag 9. oktober startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

* Jentas bistandsadvokat ønsket at statsminister Jens Stoltenberg skulle føres som vitne i saken, ettersom han har møtt Øygard og jenta sammen. Tingretten besluttet at hans vitnemål ikke er nødvendig for å få saken fullstendig belyst.

Øygard har i sin forklaring fortalt hvordan han, samme helg som han ble anmeldt for overgrep, var bekymret for om jenta hadde det bra.

VG skriver torsdag at Øygard skal tatt opp dette med sin nære venn og partifelle Jehans Storvik.

Storvik er i tillegg avdelingsleder ved Lom videregående skole hvor jenta (16) er elev.

Øygard har tidligere forklart i retten at han fikk ja fra Storvik til at jenta kunne ta fri fra skolen for å være med ham på en USA-reise.

Les også: Bistandsadvokat sjokkert over vitnemål

Samme dag som Øygard ble pågrepet av politiet, skal Storvik ha sendt følgende SMS til Rune Øygard: «N.N. er ikkje på skulen», ifølge VG.

Denne kontakten får advokat Vidar Raugland, som har 25 års erfaring med saker tilknyttet skole og opplæring, til å reagere kraftig.

Han mener det er et klart brudd på taushetsplikten.

- Ingen har krav på å få opplysninger fra skolen som de i kraft av sin rolle ikke har saklig grunn til å få. En forelder vil ha saklig grunn til å få vite hvor barnet er, men en ordfører eller en annen vil ikke ha en slik saklig grunn, sier Raugland til VG.

Les også: Venninne av jenta: - Det er ikke lett å bli trodd

Fylkesopplæringssjef i Oppland Fylkeskommune, Inge Myklebust, sier til avisa at dette er nye opplysninger for hans vedkommende, men sier han vil undersøke saken nærmere.

Storvik skal torsdag vitne i rettssaken mot Rune Øygard.

Personvernpolicy