Har ikke godtatt millionbot etter klorutslipp i Akerselva

Nesten alt liv i Akerselva ble utryddet 6000 liter klor ble sluppet ut fra ett av Oslo kommunes vannrenseanlegg øverst i elva. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Nesten alt liv i Akerselva ble utryddet 6000 liter klor ble sluppet ut fra ett av Oslo kommunes vannrenseanlegg øverst i elva. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

6000 liter klor rant ut i Akerselva fra renseanlegg. Oslo kommune vil ikke betale millioner i bot og erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klorutslippet som skjedde i mars 2011 tok drepte nesten alt liv i Akerselva, og Bellona anmeldte Oslo kommune for miljøkriminalitet.

I august ble det kjent at statsadvokaten har gitt Vann- og avløpsetaten en bot på fire millioner. Politiet mener etaten også må betale 3 millioner i erstatning til Oslomarkas fiskeadministrasjon og 700.000 kroner i inndragning av overskudd.

Ifølge politiet burde det ha vært mulig å forhindre miljøskandalen.

Les også: Klorutslipp har utradert livet i Akerselva

Utslippet ble spesielt alvorlig fordi forurensingen skjedde helt øverst i elveløpet, ved Oset vannrenseanlegg som ligger ved Maridalsvannet.

Men Oslo kommune ser ikke ut til å ville betale, melder Aftenposten.no.

- Vi har i samråd med kommuneadvokaten ikke vedtatt forelegget. I disse dager er vi gitt anledning til å gjøre rede for vårt syn overfor politiet, sier Ola Elvestuen (V), byråd for miljø og samferdsel, til avisa.

Han sier videre at det som skjedde var kritikkverdig, men at det viktigste for kommunen er å rydde opp i Akerselva tilbake til tilstanden den var i før utslippet.

I en pressemelding presiserer byråden at beslutningen om hvorvidt Oslo kommune skal vedta forelegget fremdeles er til vurdering:

- Det jeg har uttalt om saken er at Oslo kommune hittil ikke har vedtatt forelegget, men bedt politiet om å vurdere deler av dette på nytt. Etter det vil byrådet, som har myndigheten til å vedta forelegget, ta endelig stilling, sier Elvestuen i pressemeldingen.

Les også: Akerselva på full fart mot bedring etter klorutslipp

Fylkesmannens tilsynsbesøk i Vann- og avløpsetaten noen dager etter klorlekkasjen, avdekket tre avvik.

Det var ikke etablert tilstrekkelige barrierer for å hindre uønskede klorutslipp til Akerselva. Oset vannrenseanlegg manglet dessuten dokumentert risikovurdering for ytre miljø.

Vann- og avløpsetaten hadde heller ikke i tilstrekkelig grad kontrollert at entreprenøren iverksatte tilstrekkelig med risikoreduserende tiltak ved byggingen av vannrenseanlegget, som åpnet i 2009.

Personvernpolicy