Motvind ble til medvind for Navarsete

Senterungdommens leder Sandra Borch gir nå Sp-leder Liv Signe Navarsete (t.h.) full støtte. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Senterungdommens leder Sandra Borch gir nå Sp-leder Liv Signe Navarsete (t.h.) full støtte. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Liv Signe Navarsete ser ut til å ri av stormen. Både fylkeslederne og Senterungdommens leder Sandra Borch gir nå den hardt prøvede partilederen full støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har tillit til Liv Signe, og jeg tror hun også sitter som leder i 2013, sier Borch til NRK.

Navarsete sa til NTB onsdag at hun ennå ikke har bestemt seg for om hun vil gi valgkomiteen beskjed om at hun ønsker å fortsette eller ikke, men Sandra Borch er uansett klar på hva hun mener partilederen bør gjøre.

– Jeg støttet hennes kandidatur i går, og jeg kommer også til å støtte det videre, sier Borch.

Måtte unnskylde

Det er ikke mer enn to dager siden Navarsete måtte gi en uforbeholden unnskyldning til nettopp Borch, en snau måned etter at Navarsete ga ungdomslederen en real skyllebøtte på et demokratiseminar i Troms.

Samme dag som dette skjedde, hadde Borch uttalt til Aftenposten at nestleder Ola Borten Moe kan bli partileder i framtiden.

Kravet om en uforbeholden beklagelse ble sendt til sentralstyret først nesten tre uker etter opptrinnet på Dyrøy. Mange innad i partiet har tolket dette som at utskjellingsepisoden ble brukt politisk i kampen mellom fløyene i partiet, skrev Aftenposten onsdag.

Trenger ro

Og etter at Borten Moe, som på sin side har takket nei til gjenvalg på Stortinget, plutselig ble snakket inn i lederkampen, slår nå partiets fylkesledere ring rundt partilederen. De mener Navarsete er rett person for partiet, og freder henne kun kort tid etter rabalderet som blant annet har dreid seg om hennes lederstil.

– Det er ingen grunn til noen lederdebatt i Senterpartiet nå. Vi trenger ro, ikke mer unødvendig bråk, sier leder for Østfold Senterparti, Per Inge Bjerknes, til Klassekampen.

Avisen har snakket med en rekke fylkesledere i partiet, og konklusjonen er klar: Navarsete har bred støtte.

Opp til Borten Moe

Etter disputten med Sandra Borch har Nord-Trøndelag Senterparti vært blant de skarpeste kritikerne av Navarsete. Fylkesleder Tomas Iver Hallem stiller seg imidlertid ikke bak den åpne lederkampen som Kolbjørn Almlid og Jon P. Husby onsdag inviterte til.

– Jeg oppfatter det ikke slik at det er satt i gang en lederkamp. Vi vil behandle lederspørsmålet i tur og orden i de demokratiske prosessene partiet har, og vil ikke forskuttere noe.

I Sør-Trøndelag avviser man ikke at Navarsete kan bli skiftet ut, men fylkesleder Gunn Iversen Stokke, som sitter i valgkomiteen sentralt, sier alt er opp til Ola Borten Moe. Fylkeslaget ønsker seg ideelt sett en trønder på toppen.

Flere lokale Sp-topper sier imidlertid til Nationen torsdag at Borten Moe ikke nødvendigvis er den rette til å ta over ledelsen av Senterpartiet den dagen Liv Signe Navarsete velger å trekke seg.

Lanserer nye kandidater

Samtidig lanserer flere sentrale Sp-politikere nå nye kandidater til å etterfølge Sp-lederen dersom hun skulle bestemme seg for å si at nok er nok. Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum er en av dem.

– Det er landsmøtet som velger leder, og vi avventer hva Liv Signe ønsker. Men den dagen hun sier ifra seg vervet, er Trygve en sterk kandidat, sier fylkessekretær i Hedmark, Ole Tom Ophus.

Også samferdselsminister Marit Arnstad er et hett navn, men hun har sagt at hun ikke ønsker å kjempe om Sp-tronen. Tilhengerne hennes stiller likevel spørsmål ved om hun likevel kan overtales. (©NTB).

Personvernpolicy