Obama og Romney tilbake i valgkampen

President Barack Obama i valgkampmodus på et universitet i Ohio etter en vellykket TV-debatt kvelden før. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix
President Barack Obama i valgkampmodus på et universitet i Ohio etter en vellykket TV-debatt kvelden før. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB scanpix

Både president Barack Obama og utfordreren Mitt Romney satset på kvinnelige velgere da de onsdag var tilbake på valgmøtene i vippestatene etter TV-debatten kvelden før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama besøkte universiteter i Iowa der han var ute etter å stabilisere støtten han har blant unge, mens Romney tilbrakte dagen i Virginia.

På et møte på Cornell College var det særlig kvinnelige velgere Obama ville tiltrekke da han gjorde narr av Romneys utsagn om at han hadde fått permer fulle av navn på kvinner da han som guvernør i Massachusetts skulle besette stillinger.

– Vi trenger ikke å samle inn en haug med permer for å finne kvalifiserte unge kvinner som er klar til å lære og undervise her og nå. Og når unge kvinner er ferdig med utdannelsen, skal de ha lik lønn for likt arbeid, sa han.

I Chesapeake i Virginia beskyldte Romney Obama for å ha mislykkes i å skaffe kvinner godt betalt arbeid, og han anklaget ham også for ikke å ha et program for de neste fire årene.

– Er det ikke på høy tid at de setter sammen en visjon for hva han skal gjøre om han blir gjenvalgt, sa Romney til 3.500 tilhørere ved et lokalt college.

Obama best

Begge to påberopte seg seieren i TV-debatten i New York, men både velgere og kommentatorer er enige om at Obama gjorde det best, og at han var langt mer på offensiven enn i den første TV-debatten som han tapte så det sang.

48 prosent av registrerte velgere som ble spurt i en måling av Reuters/Ipsos, mener at Obama vant debatten, mens 33 prosent holder en knapp på Romney.

I en måling gjort av CNN umiddelbart etter at debatten var over, sa 46 prosent at Obama hadde vunnet, mens 39 prosent sa Romney var best.

– Det er helt klart at debatten var et vendepunkt for Obama. Han sto for en langt sterkere opptreden enn i den første debatten, og det viser seg i tallene, sier Julia Clark i Ipsos.

Mer positiv

Ipsos-målingen viser også at antall velgere som har en positiv holdning til Obama, økte med 5 prosentpoeng til 55 prosent, mens 48 prosent, har en positiv holdning til Romney, 2 prosentpoeng lavere enn før.

– Dette gir Obama et oppsving, men det blir nære på helt til valgdagen, sier professor Michael Desch ved Notre Dame-universitetet.

Ifølge Reuters/Ipsos leder Obama med 47 prosent mot 44 over Romney onsdag. Det var likt med dagen før, men de fleste av intervjuene ble gjort før debatten.

I de elleve viktigste vippestatene der valget i virkeligheten avgjøres, hadde Obama en ledelse på 50 mot 47 prosent i den samme målingen.

Gallup derimot har en måling der Romney ligger 6 prosentpoeng foran Obama med 51 mot 45 prosent, og her er forskjellen utenfor feilmarginen.

Satse på kvinner

Obama må gjøre det særlig bra blant kvinnelige velgere om han skal ha håp om å vinne, også i flere av vippestatene, men kommentatorene mener han i debatten gjorde det spesielt bra på saker som først og fremst appellerer til kvinner.

Spesielt var det Romneys kommentar om permer med kvinnenavn som ødela for utfordreren. Sosiale medier var onsdag fulle av spydige kommentarer om utsagnet.

Romney på sin side lanserte onsdag en ny TV-reklame i de mer liberale nordstatene der han gjør det klart at han nok er imot abort, men godtar det i tilfelle voldtekt, incest eller fare for morens liv. Han støtter også prevensjon.

Mot et jevnt valg

Uansett hvor bra Obama gjorde det tirsdag kveld, mener de fleste kommentatorene at den svake opptredenen i den første debatten vil henge ved ham, og at valget blir mye jevnere enn det så ut til i sommer.

I stedet for å mene at han kan cruise til seier i så godt som alle vippestatene, sier de nå at hans stab har bestemt seg for å fokusere på å sikre Ohio, Iowa, Nevada og New Hampshire, noe som gir ham seieren med tilstrekkelig margin. De tror han gir opp Florida, North Carolina og Virginia.

Romney på sin side må satse på alle vippestatene, siden det kan bli svært vanskelig for ham å vinne i det hele tatt om han ikke tar Ohio.

Personvernpolicy