Sjokkert over vitnemål i Øygard-saken

KRAFTIGE BESKYLDNINGER: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal reagerte på det siste vitnet sin forklaring onsdag, og kaller det sverting av den 16 år gamle jenta. (Foto: NTB scanpix)
KRAFTIGE BESKYLDNINGER: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal reagerte på det siste vitnet sin forklaring onsdag, og kaller det sverting av den 16 år gamle jenta. (Foto: NTB scanpix)

Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal mener enkelte av vitnene som er stevnet er ute etter å sverte hennes klient.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag 9. oktober startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

* Jentas bistandsadvokat ønsket at statsminister Jens Stoltenberg skulle føres som vitne i saken, ettersom han har møtt Øygard og jenta sammen. Tingretten besluttet at hans vitnemål ikke er nødvendig for å få saken fullstendig belyst.

Siste vitne ut onsdag var naboen til den fornærmede 16-åringen i Øygard-saken. Kvinnen i 30-årene kom i sin forklaring med en rekke negative karakteristikker av jenta som hun ble kjent med rundt 3,5 år tilbake i tid.

Blant annet omtalte hun 16-åringen som «veldig manipulerende». Hun hevdet videre at jenta løy mye, og kunne finne på ting for å bli midtpunktet.

Vitnet fortalte også at hun angret på at hun ikke advarte Øygard om jenta.

Les også: Jentas venninne: - Det var et spesielt forhold

Sjokkert bistandsadvokat

Det var spesielt dette vitnet Hjortdal reagerer på. Bistandsadvokaten er overrasket over at voksne personer går i vitneboksen, og gir jenta ansvaret for kontakten med den 36 år eldre ordføreren.

- De fremstiller henne på en veldig negativ måte. Jeg er sjokkert over at voksne mennesker kan gi en slik forklaring om et barn, sier Hjortdal til VG.

Hun forteller at jenta har vært forberedt på hva som kommer, og at de har gått gjennom politiavhørene med de ulike vitnene på forhånd.

Les også: Vågå-rådmann: - Øygard var forskrekket og redd

Øygards forsvarer fornøyd

Vitnets beskrivelse av jenta som manipulerende fikk ogsåaktor Thorbjørn Klundseter til å reagere. Under sin utspørring stilte han derfor følgende spørsmål til kvinnen som vitnet:

- Tror du en 14-åring kunne klart å snakke Rune Øygard, en rutinert politiker, rundt?

- Ja, slik oppførte hun seg mot oss, svarte vitnet.

Mette Yvonne Larsen, Øygards forsvarer, mener derimot det kom frem flere opplysninger onsdag som er relevante for saken.

- Vitnene har hatt opplevelser som kan sette ting i et annet perspektiv. Jeg synes vi har fått et klart bilde av at det var problemer, sier hun til VG.

Les også: - Advarte Øygard mot jentas følelser

Personvernpolicy