Anket drapsdom på stedet

Drapsåstedet, en trygdebolig på Grønland i Oslo. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Drapsåstedet, en trygdebolig på Grønland i Oslo. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

En 25 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til 13 års fengsel for drapet på Freddy Falmark (56) på Grønland i Oslo 18. januar i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble i tillegg dømt for tyveri, kjøp og oppbevaring av narkotika og oppbevaring av våpen. Han må også betale Falmarks søster 10.337 kroner i erstatning.

– Han anket på stedet og fastholder at det ikke var han som drepte Falmark, sier hans forsvarer, advokat Trygve Staff, til Aftenposten.

25-åringen og Falmark kjente ikke hverandre fra før, men 17. januar kjøpte 25-åringen, via en bekjent, amfetamin for 11.000 kroner av Falmark, ifølge dommen.

Dagen etter prøvde han og kjæresten stoffet, og de ble senere dårlige. De forsto at amfetaminet var utblandet, og via en mellommann krevde de pengene tilbake eller nye varer.

Kjøperen dro til Falmark sammen med kjæresten, mellommannen og en tredje person, men det var bare 25-åringen som gikk inn i leiligheten. Det var her han skal ha utført den dødelige volden.

Den dømte har hevdet at han ble angrepet av avdøde, og har innrømmet at han påførte Falmark vold. Oslo tingrett legger til grunn at han utøvde mer vold mot Falmark enn han har innrømmet.

Narkohandel

25-åringen har forklart at de to satt i stuen. Han fremførte sitt ærend, men Falmark nektet å omgjøre handelen fordi han mente 25-åringen klaget for sent. Andre kunne nemlig ha blandet ut amfetaminen, ifølge dommen.

Før han dro fylte han opp en bag med narkotika, klokker, kameraer, mobiltelefoner, bankkort og en lommebok, som han tok med seg. Deretter tok han og kjæresten en drosje hjem.

Han kastet skoene og hanskene han hadde hatt på seg i en søppelkasse. Senere la han tyvegodset, bortsett fra narkotikaen, i en oppbevaringsboks på Oslo S, ifølge dommen.

Skulle melde seg

25. januar ble den dømte og kjæresten pågrepet av politiet. Ifølge 25-åringen var de da i ferd med å melde seg for politiet.

Han har hele tiden nektet straffskyld. To vitner har forklart at en annen person også besøkte leiligheten 18. og 19. januar.

Ifølge dommen var dette trolig folk i Falmarks omgangskrets som, etter å ha funnet ham død, fant det nødvendig å foreta en «opprydningsaksjon» for å fjerne eventuelle våpen, verdisaker og narkotika.

Likevel mener retten av dette ikke betyr at en eventuell besøker skulle ha utøvd vold mot Falmark utover det tiltalte alt hadde gjort.I dommen bemerkes det at det nærmest er utenkelig at man først blir utsatt for alvorlig vold i sitt hjem for deretter få timer senere å bli oppsøkt av en annen person og bli tilføyd mer, og dødelig, vold.

Personvernpolicy