Colombianske forhandlere til Norge med håp om fred

Flere utsettelser har skapt usikkerhet om samtalene mellom FARC-geriljaen og Colombias regjering i Oslo. Men både eksperter og partene selv mener det er grunn til optimisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten i Colombia
* Opprøret i Colombia har pågått siden 1964 da den venstreorienterte geriljagruppen FARC ble dannet for å kjempe for jordreformer og sosial rettferdighet. Året etter ble den rivaliserende venstre-geriljagruppen ELN dannet.


* Høyreorienterte, paramilitære styrker ble opprettet på 1980-tallet av jordeiere og narkokarteller for å bekjempe geriljaen og venstresiden generelt. I 1997 gikk disse sammen i paraplyorganisasjonen AUC. Gruppen, som sto bak omfattende drap på meningsmotstandere, hadde støtte i hæren og deler av den politiske ledelsen.

* AUC la ned våpnene i 2003 og lot seg avvæpne mot løfter om redusert straff for dem som blir funnet skyldige i overgrep.

* Myndighetene regner nå rene kriminelle grupper, som inkluderer mange tidligere paramilitære, som den største trusselen mot sikkerheten i landet.

* FARC og den colombianske regjeringen innleder nå fredssamtaler i Oslo. Den forrige runden med forhandlinger brøt sammen i 2002.

(Kilde: NTB, BBC) (©NTB)

Både regjeringsdelegasjonen og FARCs delegasjon ankom onsdag til Oslo for å innlede samtalene, som egentlig skulle ha startet i forrige uke.

Colombias tidligere visepresident Humberto de la Calle, som leder regjeringens forhandlingsdelegasjon, sier han har håp om en vellykket prosess.

– Vi vil ikke skape falske forventninger, men vi mener det er elementer som gjør at vi kan ha et håp om å se gode nyheter for Colombia, sa han til nyhetsbyrået AFP før avreise fra Bogotá tirsdag.

Krevende forhandlinger

Også Richard Skretteberg, Colombia-ekspert i Flyktninghjelpen, er forsiktig optimist.

– Dette har vært en lang konflikt, og det vil bli lange og svært krevende forhandlinger. Men prosessen virker godt forberedt, og den politiske situasjonen i både Colombia og regionen tyder på at man har et bedre grunnlag nå enn man har hatt tidligere, sier Skretteberg til NTB.

Les også: Colombianske fredsforhandlinger utsatt

Ifølge ham ser det ut til at begge parter har innsett at konflikten ikke har noen militær løsning.

– Og det er i seg selv et godt utgangspunkt. Det betyr at man må finne en framforhandlet løsning for å komme videre, sier Skretteberg.

Politiske framskritt

I befolkningen er det betydelig støtte til fredsforhandlingene. En meningsmåling gjort tidligere i år viser at nesten åtte av ti colombianere godtar forhandlingene, mens 54 prosent sier de er optimistiske.

Ifølge Skretteberg har det vært vesentlig bevegelse i konflikten etter at Juan Manuel Santos overtok som president i Colombia i 2010.

– Ett av de viktigste skrittene er «ofrenes lov», som ble ferdigstilt i 2011. Den tar sikte på å tilbakeføre jord og gi kompensasjon til rundt én million colombianske familier som er blitt drevet på flukt, sier han.

Blant spørsmålene som nå ligger på forhandlingsbordet, er jordreformer, noe FARC har krevd helt siden opprøret startet for snart 50 år siden.

– Samtidig ønsker FARC legitimitet for å kunne drive politisk arbeid, sier Skretteberg.

Videre til Cuba

Onsdag ettermiddag skal delegasjonene ha startet forberedende samtaler om tekniske forhold rundt fredsforhandlingene, slik som sekretærhjelp, datamaskiner og datoen for når de reelle forhandlingene skal starte.

Torsdag ettermiddag skal det etter planen holdes en pressekonferanse på Hurdal hotell der forhandlingene offisielt åpnes. Senere skal forhandlingene fortsette på Cuba.

Les også: President bekrefter Colombia-forhandlinger i Oslo

Den forrige dialogen brøt sammen for et tiår siden da det ble avdekket at FARC misbrukte anledningen til å omgruppere sine styrker i et område regjeringen hadde overlatt til dem. Denne gang har president Santos nektet å inngå våpenhvile med geriljaen.

Utsettelser

Foran samtalene i Oslo har flere utsettelser skapt usikkerhet om prosessen. Både dårlig vær og bekymring hos FARC for delegatenes sikkerhet er blitt oppgitt som grunn. Internasjonale arrestordrer på FARCs delegater måtte oppheves av Interpol før avreise.

Det har også vært uenighet om FARCs ønske om å inkludere en nederlandsk geriljakriger, Tanja Nijmeijer. På grunn av en amerikansk arrestordre som ikke er opphevet, er Nijmeijer ikke med til Oslo. Hun vil slutte seg til forhandlingene på Cuba.

Personvernpolicy