Offensiv Obama slo tilbake mot Romney

President Barack Obama gikk offensivt til verks mot Mitt Romney i den andre TV-debatten mellom de to. Amerikanske kommentatorer mener han stanset nedgangen og nå kan vinne valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama var tirsdag langt mer offensiv, stridslysten og energisk enn i den første TV-debatten, som han tapte så det sang og som førte til at Romney tok igjen ledelsen Obama hadde gjennom hele sommeren på meningsmålingene.

Ifølge en meningsmåling fra CNN tatt opp like etter at debatten var ferdig, mente 46 prosent at Obama vant, og 39 at Romney var best.

– Obama klarte å komme på offensiven igjen. Det later til at presidenten har brukt mer tid på å forberede seg enn han gjorde til den første debatten, hvor han gjorde en sørgelig figur, sier professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, Jens Kjeldsen, til NTB.

CNN-kommentator David Gergen mener Obama greide å stanse nedgangen, og at det er alt som trengs for å vinne valget.

Ansikt til ansikt

Flere ganger utviklet det seg til heftig debatt ansikt til ansikt der begge kandidatene avbrøt hverandre i diskusjoner om arbeidsplasser, bilindustrien og olje og energi.

Det kom tydelig fram at de ikke liker hverandre, og ordstyreren Candy Crowley hadde til tider sin fulle hyre med å bryte gjennom og få debatten videre.

– Guvernør Romney sier han har en fempunktsplan. Han har ingen fempunktsplan. Han har en ettpunktsplan, og den er å sikre at folk på toppen kan fortsette å spille etter andre regler, sa Obama i begynnelsen av debatten.

Trivdes

Presidenten trivdes åpenbart med debattformen der de to svarte på spørsmål fra rundt 80 spesielt utvalgte velgere som ikke hadde bestemt seg på Hofstra-universitetet i New York.

Både han og Romney kunne bevege seg fritt rundt på scenen, snakke direkte med velgerne og krangle ansikt til ansikt som boksere i ringen.

Ved en anledning gikk Romney nær inntil Obama for å presse ham på et spørsmål om tillatelser til oljeboring på statlig eiendom.

Se også: Obama gir alt mot Romney i andre duell

Stagnert økonomi

Romney scoret på å anklage Obama for å ha styrt over en økonomi som har stagnert og ikke tatt av igjen etter fire år, og scoret klart ved å si at vi ikke trenger å finne oss i det lenger.

– Middelklassen er knust i de siste fire årene, og det har vært altfor få jobber, sa han.

– Jeg vet hva det tar å skape gode jobber og sikre at dere får de mulighetene dere fortjener, sa Romney videre.

Han spådde også at USA med sitt enorme og stadig voksende underskudd og statsgjeld er i ferd med å gå samme vei som Hellas.

– Da Obama tiltrådte, var gjelda 10.000 milliarder dollar. Nå er den på 16.000 milliarder. Blir han gjenvalgt, kommer den opp i 23.000 milliarder, sa han.

– Ikke sant

Men Obama svarte kjapt på angrepene fra Romney og anklaget ham flere ganger for å framstille hans politikk galt. Obama spurte hvordan Romney skal greie å redusere underskuddet, og gjorde det klart at skattekutt og levere statsgjeld er en umulighet.

– Aritmetikken hans henger ikke sammen, sa han.

Han tok også opp hvordan han hadde reddet bilindustrien og beskyldte Romney for å ha villet la den gå konkurs, med tap av millioner av jobber som resultat. Han avviste Romneys innsigelser.

– Det guvernør Romney sier, er bare ikke sant. Han ville la den gå konkurs uten å gi den mulighet til å fortsette sin virksomhet, sa han.

Romney mot Romney

Obama var på sitt beste når han greide å få fram forskjellen mellom Romney som guvernør i Massachusetts og som republikansk presidentkandidat i dag.

Han fikk fram at Romney var imot kull før og for nå, imot lovlig salg av militære angrepsvåpen før og for nå, og også hadde endret mening om innvandring.

Han fikk også inn et stikk mot Romney etter at en av velgerne spurte hvordan man kunne hindre at arbeidsplasser forsvinner ut av landet til Kina.

– Guvernør, du er den siste som kommer til å være tøff mot Kina, sa Obama og trakk fram at Romney investerer i firmaer som lager overvåkingsutstyr for Kina.

Den uklare håndteringen av terroraksjonen i Libya der fire amerikanere ble drept, kunne blitt et vrient punkt for Obama i debatten.

Men Romney klarte ikke å bruke sjansen og feilsiterte også presidenten. Obama sto i stedet fram som en klar og bestemt leder og beskyldte motkandidaten for å slå politisk mynt på tragedien.

Personvernpolicy