- Borten Moe kan måtte gå

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete avviser at det foregår en maktkamp i partiet. Samtidig har hun medgitt at nestleder Ola Borten Moe har et annet ståsted enn henne i mange spørsmål. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Senterparti-leder Liv Signe Navarsete avviser at det foregår en maktkamp i partiet. Samtidig har hun medgitt at nestleder Ola Borten Moe har et annet ståsted enn henne i mange spørsmål. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Ola Borten Moe kan være ferdig i Senterpartiet når han nå insisterer på å beholde en rådgiver som partileder Liv Signe Navarsete ønsker å fjerne, melder Adresseavisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tidens eskalerende konfliktnivå mellom Senterpartiets (Sp) leder Liv Signe Navarsete og Olje- og energiminister og nestleder i Sp, Ola Borten Moe, kan i verste fall føre til at sistnevnte må gå av, skriver Adresseavisen, som siterer en ikke-navngitt kilde.

– Dette er et ekstremt høyt spill. Ola Borten Moe stiller i praksis et kabinettsspørsmål for å beholde Ivar Vigdenes. I verste fall må Ola Borten Moe selv gå, uttaler kilden til adressa.no.

Ivar Vigdenes er Borten Moes nærmeste politiske rådgiver i Olje- og energidepartementet.

Maktpolitisk kamp

Sp-leder Navarsete skal selv ifølge Dagens Næringsliv ha ønsket å skifte ut Vigdenes samt statssekretær Eli Blakstad, et trekk som internt i Sp blir sett på som en tydelig melding fra Navarsete om at olje- og energiministeren skal stagges.

Ifølge VG skal det være en maktpolitisk kamp om ledervervet internt i Senterpartiet som er årsaken til at Navarsete og Borten Moe nå ikke virker til å være i stand til å dra Sp i samme retning.

Partilederen havnet også i hardt vær tidligere denne måneden, etter at hun på et seminar reagerte kraftig på en artikkel i Aftenposten 18. september i år hvor leder i Senterpartiets Ungdom (SpU) Sandra Borch ga uttrykk for at Borten Moe vil være en god lederkandidat for partiet når Navarsete en dag gir seg.

Til VG Nett opplyste deltakere på seminaret at Navarsete konfronterte Borch foran 200 deltakere og skjelte henne ut i flere minutter, «tydelig forbannet» over SpU-lederens uttalelser om Borten Moes fremtid.

I kjølvannet av episoden gikk også tidligere sentralstyremedlem i Sp, Simen Bjørgen, hardt ut mot Navarsetes lederstil, som han omtaler som en med mye «raseri og sinne i mangel på politiske argumenter».

Både Senterungdommen og flere fylkeslag har krevd en uforbeholden unnskyldning fra Navarsete etter utskjellingen, og mandag møttes partilederen og SpUs Borch for å snakke ut om konflikten mellom dem.

Tirsdag kom Navarsetes utskjelling av Borch opp til diskusjon i sentralstyret. Der unnskyldte partilederen seg uten forbehold og sa hun vil «jobbe med lederstilen» sin.

Kan måtte gå «i ytterste konsekvens»

I det som kan tolkes som et forsøk på å dempe konfliktnivået i saken og vise velgerne at det er et samlet Sp med riktig leder som går stortingsvalget til neste år i møte, skal tillitsvalgte i partiet i helgen ha fått fastslått at Navarsete har støtte fra sine fylkesledere.

Samtidig avviser nestleder Borten Moe at han ønsker å bli partileder nå. Borten Moe fortalte også i september i år at han ikke kommer til å ta gjenvalg til Stortinget neste år.

Mandag denne uken skal «en rekke kilder» ha fortalt til Adresseavisen at det konfliktfylte forholdet til Navarsete var en «sterkt medvirkende årsak» til at Borten Moen ikke ønsker gjenvalg til Stortinget.

– Når samarbeidsklimaet er så konfliktfylt som det er, sier det seg selv at det blir vanskelig å drive politikk. Det blir demotiverende, og det blir lettere å finne på noe annet å gjøre, sa Fylkesleder i Sør-Trøndelag, Gunn Iversen Stokke, til adressa.no.

Ifølge Stokke handler konflikten i Sp om lederstil, ikke lederkamp, i og med at Borten Moe selv har frasagt seg gjenvalg.

Fylkeslederen er imidlertid ikke helt fremmed for at Borten Moe kan bli tvunget til å gå av når han nå utfordrer sin egen partileder over stillingen til rådgiver Ivar Vigdenes, som med Borten Moes velsignelse nå har bestemt seg for å bli sittende.

– I ytterste konsekvens kan det skje. Men jeg tror ikke noen vil tørre å gjøre det. Ærlig talt, man kan ikke la en populær statsråd som Ola Borten Moe gå av, sier Stokke til adressa.no.

Personvernpolicy