Tror på mer aggressiv Obama i ny debatt

Det er ventet at Obama vil gå hardere til angrep mot Romney. Foto: NTB scanpix
Det er ventet at Obama vil gå hardere til angrep mot Romney. Foto: NTB scanpix

Barack Obama sier selv han ble for høflig og forsiktig i sin første debatt mot Mitt Romney. Ekspertene mener presidenten ikke har råd til å tape på samme vis en gang til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første debatten ble en knockout-seier for republikanernes kandidat Mitt Romney, som møtte en passiv Obama tilsynelatende ute av stand til å slå tilbake mot angrepene fra utfordreren.

– Obama har ikke råd til enda en skikkelig dårlig debattopptreden. Da vil han ikke ha tid til å komme seg på beina igjen, sier statsviter Bruce Buchanan ved University of Texas.

Obama har tatt selvkritikk for måten han opptrådte på. Han lovte i et radiointervju denne uken å konfrontere Romney mer direkte for å få fram politiske forskjeller.

– Jeg tror nok vi kan si at det kommer til å skje litt mer i den neste, sa Obama om debatten tirsdag kveld ved New Yorks Hofstra University.

Les også: Konsernsjef truer med oppsigelser om Obama vinner

Trenger sosiale antenner

Også republikanerne forventer en annen Obama i den neste debatten. Senator Rob Portman, som Romney bruker som treningspartner foran debatten, tror presidenten vil opptre mye mer aggressivt.

– Jeg tror han vil måtte kompensere for en dårlig første debatt, sier Portman til TV-kanalen ABCs «This Week».

Samtidig er det viktig ikke å opptre for aggressivt i en debatt som foregår med publikum i salen.

– Man ønsker ikke å fremstå som altfor stygg foran disse velgerne. Man må vise at de sosiale antennene er i orden, sier statsviter Dante Scala ved University of New Hampshire.

Les også: Romney foran Obama på måling

Øyekontakt

Nettopp formatet på den neste debatten kan hjelpe Obama, tror enkelte.

– Han må forsikre seg om at han snakker direkte til folk som stiller spørsmål, og virkelig engasjerer dem mer og er mer dynamisk. Han må bruke mer stemmekraft, sier Michael Kramer, som er professor i kommunikasjonsstudier ved St Mary's College i New York.

Han sier Obama denne gangen må forsøke å få øyekontakt med publikum. Under den forrige debatten brukte presidenten for mye tid til å kikke på notatene sine.

Samtidig må Obama passe seg så han ikke overkompenserer med å bli for aggressiv, påpeker Kramer.

Obama leder i vippestater

Romney opplevde et oppsving på målingene etter debatten, men en undersøkelse mandag for ABC News/Washington Post viser at Obama leder med 49 mot 46 prosents oppslutning. Det er innenfor feilmarginen for målingen.

Viktigere for Obama er det trolig at han ifølge denne målingen fortsatt leder i ni vippestater, hvor valgutfallet fortsatt er uklart.

Samtidig viser noen underliggende tendenser i de daglige målingene fra Reuters/Ipsos at Romney stadig vinner terreng på saker som kan bli avgjørende for å vinne valget. Blant annet stoler de spurte nå mest på Romneys planer for å få ned USAs underskudd og få fart på økonomien igjen.

Tredje debatt

Den tredje og siste debatten mellom de to går av stabelen 22. oktober. Da er det bare to uker igjen til valget, og begge partiene vil da først og fremst konsentrere seg om å få folk til å stemme.

– Dette er presset som hviler på begge kandidatene. Etter disse debattene vil det være svært begrensede muligheter til å snu på ting, sier Scala. På nettstedet RealClearPolitics' nasjonale gjennomsnittsmåling ligger de to nå så å si likt, med 47,3 prosent støtte til Obama og 47,1 til Romney.

Personvernpolicy