- Riktig av han å dele rom med jenta

KONA VITNER: Rune Øygards kone inntok mandag vitneboksen for å gi sin forklaring i saken der mannen hennes står tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente. (Foto: NTB scanpix)
KONA VITNER: Rune Øygards kone inntok mandag vitneboksen for å gi sin forklaring i saken der mannen hennes står tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente. (Foto: NTB scanpix)

Kona til overgrepstiltalte Rune Øygard mener det var riktig av ektemannen å dele rom med den mindreårige jenta da de to var på reiser sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag 9. oktober startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

* Jentas bistandsadvokat ønsket at statsminister Jens Stoltenberg skulle føres som vitne i saken, ettersom han har møtt Øygard og jenta sammen. Tingretten besluttet at hans vitnemål ikke er nødvendig for å få saken fullstendig belyst.

Mandag ettermiddag tok Reidun Øygard plass i vitneboksen.

Ektefellen til Rune Øygard fortalte om en jente som raskt ble en del av familien. Etter hvert ble hun med på flere og flere turer - enten med begge eller bare ektemannen.

Det skal ha utløst en del uenighet med ektemannen om at jenta burde være med på en del av turene.

- Men til slutt var det Rune som fikk gjennom sitt syn. Hun kunne ikke være med på jobben min på samme måte som med Rune, fortsatte hun.

Tidligere i dag: Jentas far: - Jeg syntes hun var der veldig ofte

- Hun slo seg til ro hos oss

Reidun Øygard fortalte at hun opplevde det som at det var 16-åringen som søkte kontakt, og at de tok henne inn i varmen.

Kona til Vågå-ordføreren fortalte videre at hun opplevde den stadig økende kontakten med jenta som etappevis.

- Det første jeg så var at hun var stille og innesluttet og at hun hadde problemer med å ta valg. Hun var kontaktsøkende. På en eller annen måte valgte hun å være hos oss.

Les også: Øygards forsvarer hevder vitner er blitt truet

Reidun Øygard opplevde det også som at jenta var engstelig og måtte ha døra oppe når hun sov.

Ifølge ordførerens kone skal jenta også ved flere anledninger ha glemt ting hos dem, noe hun tror var med vilje for å få lov til å komme tilbake til dem.

- Vi åpnet huset vårt og hjertene våre for henne. Hun slo seg til ro hos oss, sa hun i retten.

Les også: Stoltenberg: - Øygard bør trekke seg

- Riktig å dele rom

På spørsmål om hotellovernattingene, svarte kona at det var riktig av Rune Øygard å dele rom med den da mindreårige jenta.

- Jeg visste at de overnattet på dobbeltrom. Det er et ansvar å ha med seg ungdom. Å legge henne på et eget rom hadde heller ikke gått, for hun var engstelig. Jeg ville ikke tatt ansvaret for en 14-åring alene på et rom ved siden av.

Reidun Øygard bekreftet at hun også kjente til at ektemannen og den mindreårige jenta delte både hotellrom og seng når de var på reiser sammen.

Det var ikke så unaturlig mente hun, fordi 16-åringen var så engstelig for å ligge alene, og «når man ligger på dobbeltrom, ligger man gjerne også i dobbeltseng».

– Jeg stolte på dem begge. Ellers kunne jeg ikke gå med på noe slikt, sa hun.

Les også: Kjendisfotograf trekkes inn i Øygard-saken

Reidun Øygard forklarte videre at hun opplevde det som uproblematisk at jenta og ektemannen reiste på turer sammen.

- Jeg så aldri noe fra Rune som pekte mot at han var interessert i henne, og hun så aldri ut til å være interessert i ham heller.

Men etter hvert som jenta ble eldre og stadig oftere oppholdt seg sammen med Rune Øygard ble grensesetting et tema.

- Jeg pratet med Rune om at hun var i ferd med å bli større. Samtidig må en se det i de rammene hun befant seg i. Vi prøvde å gjøre så godt vi kunne, forklarte Reidun Øygard.

Les også: Jenta (16): - Jeg ble så full at jeg måtte spy

Misvisende skype-samtale

Aktor ville også vite hvor hyppig kontakt ekteparet Øygard hadde med jenta.

- Hun var sammen med oss i mange ferier. Så kom hun til oss en helg tidvis, sier Reidun Øygard som hevder det stort sett var jenta selv som tok kontakt for å få være med dem.

- Nettopp derfor ble det så vanskelig å si "Nei, denne helgen passer det ikke så godt", fortalte ordførerkona.

Kona til Rune Øygard mener også at ord og uttrykk fra Skype-samtalene mellom hennes mann og jenta er blitt tatt ut av sin sammenheng, og gir et misvisende bilde av hva de betyr.

Reidun Øygard bekreftet at hun var kjent med at det kunne være svært hyppig kontakt mellom ektemannen hennes og den nå 16 år gamle jenta, gjerne flere ganger om dagen i perioder. Hun karakteriserte likevel samtalene som «mye pjatt».

Les også: Hevder Øygard ville gifte seg med henne

Hun vedgikk riktignok at det var vanskelig å forklare seg om innholdet i Skype-kontakten, fordi hun bare hadde kunnskap om deler av den.

– Og så er det dette med det sosiale og kulturelle aspektet. Når du tar enkelte ord og uttrykk ut av sammenhengen kan det tolkes feil. For eksempel «naken». Dette er et ord vi har brukt i mange år, og kan for eksempel bety at man er for dårlig kledd når man er ute om vinteren, sa Øygard med henvisning til at hennes ektemann ved et tilfelle skal ha sagt over Skype at han satt naken.

Les også: Øygards forsvarer presset 16-åringen

Lang økt

Utspørringen av Rune Øygards kone blir av åpenbare grunner sett på som svært sentralt i saken.

Det gjenspeilet seg også på tiden som ble brukt på spørre ut Reidun Øygard. I nærmere to og en halv time ble hun grillet. Først fra aktoratets side, så av Øygards forsvarer før jentas bistandsadvokat slapp til.

Helt til slutt hadde også tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg, samt noen av meddommerne, noen spørsmål.

Tidligere på dagen hadde faren til den 16 år gamle jenta også svart på spørsmål fra de ulike parter.

Planen var at også jentas mor og kjæreste skulle forklare seg mandag, men dette blir trolig forskjøvet til tirsdag som følge av tidssprekken.

Under kan du lese detaljert referat fra mandagens forklaringer.

Personvernpolicy