Australia:

Offentliggjør seksualforbrytere på Internett

Myndighetene i Western Australia (WA) har som første delstat i Australia offentliggjort bilder og informasjon om delstatens farligste seksualforbrytere til publikum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettsiden, kalt «Community Protection register», ble åpnet mandag denne uken, og har allerede krasjet flere ganger grunnet interessen fra publikum.

- Det har vært en balansegang mellom samfunnssikkerhet og politiets administrative evne til å håndtere farlige sedelighetsforbrytere og rapporteringspliktige lovbrytere i samfunnet, sier WAs politiminister Liza Harvey, som legger til at hun tror nettsiden vil være et nyttig verktøy for foreldre.

Kan søke etter pedofile i nabolaget

I utgangspunktet vil nettsiden identifisere ni etterlyste seksualforbrytere ved bilde, fødselsdato, fysisk beskrivelse, navn og kjente aliaser. Dette er personer som har gått under jorden og unnlatt å oppfylle sine rapporteringsplikter.

Politiet i WA opplyser imidlertid om at de vurderer å offentliggjøre ytterligere 120 personer, som kvalifiserer for å havne på nettsiden.

Nettsiden vil også tillate foreldre å skrive inn sine bostedsadresser og finne ut om noen dømte pedofile personer bor i nærheten. Hvis dette er tilfelle kan privatpersoner be om bilder og andre detaljer om overgriperne.

Foreldre vil også ha muligheten til å spørre om hvorvidt en spesifikk person som har jevnlig kontakt med deres barn uten oppsyn er en kjent forbryter i WA.

Frykter hevnangrep og borgervern

Flere i Australia har imidlertid stilt spørsmål ved hvor nyttig tjenesten vil være, og har uttrykt bekymring for potensielle hevnangrep.

- Vold, skade på eiendom, kutting av bildekk og knuste vinduer. Slike ting vil det flyte av, sier Jonathan Davies i den australske advokatalliansen til australske ABC Radio.

Andre tar også til orde for at det vil bli vanskelig for myndighetene i WA å stoppe bilder av overgripere fra å bli publisert andre steder på Internett.

- Bildene av disse personene kommer til å ende opp på YouTube. Det kommer til å bli hevnangrep, og det er fare for at feil personer kan bli identifisert, sier Linda Black, president i WAs advokatforening.

Politiet i WA sier det er et lovbrudd å dele noe av informasjonen på nettsiden, og at borgervern ikke vil bli akseptert.

Personvernpolicy