Voldsutsatte barn må vente 63 dager på politiavhør

Det tar for lang tid før voldsutsatte barn blir avhørt. Bildet viser politihuset på Grønnland. Foto: NTB scanpix
Det tar for lang tid før voldsutsatte barn blir avhørt. Bildet viser politihuset på Grønnland. Foto: NTB scanpix

I gjennomsnitt bruker politiet 63 dager på å få avhørt voldsutsatte barn. I Oslo politidistrikt er ventetiden 93 dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I snitt måtte barna vente mellom 49 og 80 dager på å bli avhørt i fjor, skriver VG. Politiet holdt den lovpålagte fristen på avhør innen to uker etter anmeldelse i kun 192 av 1.778 dommeravhør.

– Vi har hatt store ambisjoner som ikke innfris. For flertallsregjeringen og politiet er dette en skandale, sier Høyres Andre Oktay Dahl som sitter i Stortingets justiskomité.

Oslo politidistrikt er verst. Her måtte voldsutsatte barn vente i 93 dager fra anmeldelsen forelå til dommeravhøret ble gjennomført.

– Dette er en meget trist situasjon, som ikke er holdbar i det hele tatt. Jo ferskere inntrykkene er, jo høyere troverdighet har forklaringen. Spesielt gjelder dette barn. Jeg må bare beklage, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo.

Politidirektoratet erkjenner at dette er et nasjonalt problem og tar selvkritikk.

– Vi er selvsagt ikke fornøyd med at vi ikke i lang større grad overholder fristen. Vi må erkjenne at vi må bli flinkere til å organisere dommeravhør på et veldig tidlig punkt av etterforskningen, sier seksjonssjef Morten Hojem Ervik.

En grunn til at barn må avhøres raskt, er faren for at foreldre og andre skal påvirke barna, sier barnepsykolog Magne Raundalen. Barneombud Anne Lindboe som er barnelege og som har jobbet ved Barnehuset i Oslo, sier de medisinske undersøkelsene ofte skjer samtidig med at barnet avhøres.

– Barna undersøkes for sent av lege, og de avhøres for sent. Blåmerker og sår gror. Når ventetiden er så lang, risikerer man at verdifull informasjon går tapt, sier hun. (

Personvernpolicy