Trond Birkedal venter på dommen

Torsdag faller dommen i saken mot Frp-politiker Trond Birkedal, som sto tiltalt i Gulating lagmannsrett for overgrep mot en 15 år gammel gutt. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
Torsdag faller dommen i saken mot Frp-politiker Trond Birkedal, som sto tiltalt i Gulating lagmannsrett for overgrep mot en 15 år gammel gutt. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix

Påstand sto mot påstand i overgrepssaken mot Trond Birkedal i Gulating lagmannsrett. Torsdag faller dommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Tormod Haugnes la ned påstand om ni måneders fengsel for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt i 2008. Birkedal nekter straffskyld og mener at gutten lyver.

I februar i år ble den tidligere Fremskrittsparti-politikeren funnet skyldig i uanstendig atferd. Han innrømmet å ha smugfilmet gutter på badet og ha brukt en falsk nettprofil til å chatte. Men han ble frifunnet for å ha hatt seksuell omgang med den da 15 år gamle gutten – det alvorligste punktet i tiltalen.

Påtalemyndigheten anket frifinnelsen, og ankesaken gikk for Gulating lagmannsrett fra 1. til 3. oktober. Torsdag faller dom i saken.

Birkedal har god tro på at han blir frikjent.

– De ting jeg ble frikjent for i tingretten, er blitt godt belyst også i lagmannsretten. Jeg har ikke gjort det jeg er anklaget for og klarer ikke å se hvordan jeg skal bli dømt for det, sier Birkedal.

– Kynisk og planlagt

Den nå 19 år gamle mannen har forklart at overgrepet skjedde da de to overnattet på et hotell i Oslo. Birkedal var avtroppende leder i FpU, mens gutten var medlem.

De to sov i samme seng, men ingenting skjedde, ifølge Birkedal. Gutten har derimot fortalt at Birkedal ga ham intim massasje før de to hadde seksuell omgang.

I prosedyren snakket aktor om et overgrep som bar preg av å være kynisk og planlagt.

– Han chattet med fornærmede under fiktiv id, Boynor, på Gaysir (nettsted for homofile). Han visste hvem han var, hvilken legning han hadde, han visste at han var 15 år, at han var en sårbar gutt og et lett offer. Han inviterte ham til å overnatte på hotellrommet sitt. Det var en bevisst handling. Han burde heller ha skygget unna denne gutten, sa Haugnes ifølge Stavanger Aftenblad.

Ingen bevis

Haugnes betegnet Birkedals handlinger som et overgrep fra en ledende person, noe som bør gi strengere straff. Påstanden på ni måneders fengsel er den samme som ble lagt ned da saken gikk for tingretten.

Det ble ikke lagt fram noe konkret bevis i saken, og det ender dermed med påstand mot påstand. Haugnes påpeker at det ikke er uvanlig i denne typer saker, og at påstandene må veies mot hverandre.

– En samfunnsstøtte teller ikke mer enn en ung og utagerende homofil, sa han under prosedyren.

– Ønsket oppmerksomhet

Birkedals forsvarer Arvid Sjødin mener at hele saken bygger på en løgn fra den nå 19 år gamle mannen. Hans motiv bunnet i et ønske å få oppmerksomhet, mener advokaten.

– Han har løyet om flere ting på bloggen sin. Han har løyet for å få oppmerksomhet. Han har skrevet at han får kick av oppmerksomhet, og han hyler opp om han ikke får det, sa Sjødin i sin prosedyre.

Hege Salomon, bistandsadvokat for fornærmede, avviser at klienten har hatt noe motiv for å lyve. Hun påpekte i retten at gutten har slitt psykisk etter hendelsen og er har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse. Hun viste også til at han ikke fikk noe støtte hos Fremskrittspartiet eller ungdomsorganisasjonen da han først fremmet anklagene.

Personvernpolicy