Fallskjermhopper til værs for å bryte lydmuren

Felix Baumgartner gjør seg klar til et nytt et nytt forsøk på å sette verdensrekord i fritt fall, etter først å ha steget 36.576 meters opp i atmosfæren i en liten kapsel som henger under en heliumballong. Foto: Balazs Gardi (Reuters)
Felix Baumgartner gjør seg klar til et nytt et nytt forsøk på å sette verdensrekord i fritt fall, etter først å ha steget 36.576 meters opp i atmosfæren i en liten kapsel som henger under en heliumballong. Foto: Balazs Gardi (Reuters)

Felix Baumgartner har satt ny verdensrekord i høyde for bemannede ballongferder. Den 43 år gammel østerrikeren nådde søndag en høyde på 39 kilometer over delstaten New Mexico vest i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Baumgartner skulle senere søndag kveld norsk tid gjøre et nytt forsøk på å sette verdensrekord i fritt fall ved å kaste seg mot jorda fra 36.576 meters høyde. Hans mor sto gråtende igjen på bakken da heliumballongen med sønnen hevet seg mot himmelen.

Det var ventet at ballongen ville bruke to og en halv til tre timer før den nådde høyden der Baumgartner skulle hoppe. Fra hoppøyeblikket til landingen på jorda skulle det gå mellom 15 og 20 minutter.

Utsatt

Ugunstige værforhold tvang tidligere i uka Baumgartner til å utsette den hasardiøse ferden mot bakken i New Mexico i USA. Den forrige rekorden ble satt helt tilbake i 1960 da amerikanske Joe Kittinger overlevde et hopp fra 31.333 meters høyde.

Risikoen er bokstavelig talt skyhøy når Baumgartner kaster seg ut fra sin spesiallagde kapsel.

På vei mot bakken vil han bryte lydmuren etter rundt 35 sekunder og nå en fart på ufattelige 1.110 kilometer i timen. Oppe i stratosfæren vil han nærmest befinne seg i vakuum og måtte takle temperaturer ned mot 57 kuldegrader.

Ekstreme påkjenninger

43-åringen, som er helikopterflyger og en erfaren base- og fallskjermhopper, kommer til å utsette kroppen sin for ekstreme påkjenninger.

Selv om Baumgartner er iført en spesialdrakt som ligner en astronauts, er det mye som kan gå galt. Dersom han begynner å spinne i fritt fall, risikerer han å miste bevisstheten og skade alt fra synet til hjernen, hjertet og karsystemet.

Mangelen på oksygen i stratosfæren kan også føre til såkalt ebullisme som gir gassdannelse i kroppen og nærmest får blodet til å koke. Det kan blant annet gi alvorlige skader på lungene i løpet av kort tid.

.

Følg pressekonferansen etter rekordhoppet:

Personvernpolicy