Finland advarer mot årets influensavaksine

Finske helsemyndigheter advarer mot å gi årets influensavaksine i Norge og Sverige til personer under 65 år. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Finske helsemyndigheter advarer mot å gi årets influensavaksine i Norge og Sverige til personer under 65 år. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Finske helsemyndigheter fraråder å gi årets influensavaksine til personer under 65 år, mens samme vaksine blir anbefalt i Norge og Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter råder alle i risikogruppene til å vaksinere seg – rundt 1 million mennesker. Men i Finland fraråder myndighetene at folk under 65 skal ta vaksinen, skriver Aftenposten.

Bakgrunnen er en hypotese fra finske forskere om en mulig mekanisme for å utvikle narkolepsi hos personer som tidligere har tatt svineinfluensavaksinen Pandemrix.

Årets influensavaksine heter Fluarix. Pasienter under 65 år anbefales i Finland å benytte en annen vaksine kalt Vaxigrip i stedet. Fluarix gir nemlig økt risiko for å utvikle narkolepsisymptomer hvis man tar Fluarix etter å ha tatt Pandemrix, argumenterer finnene.

Folkehelseinstituttet ser ingen grunn til å endre på anbefalingen om å vaksinere også folk under 65 år i Norge med Fluarix.

– Vi må ta våre beslutninger om vaksineanbefalinger på vitenskapelig grunnlag og i tett dialog med norske legemiddelmyndigheter, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet. Hun legger til at også Vaxigrip blir benyttet i Norge, men at Fluarix er det foretrukne valget. Fluarix er blitt brukt i mange år med samme produksjonsmåte uten at det er registrert tilfeller av narkolepsi, forteller Nøkleby.

Folkehelseinstituttets råd er det samme som svenske myndigheter gir. Også i andre europeiske land råder man til å satse på Fluarix.

Europeiske legemiddelmyndigheter skal på sin side nå gå gjennom de vitenskapelige dataene som ligger bak den finske hypotesen og deretter informere om konklusjonene fra gjennomgangen.

Personvernpolicy