Tine ilagt bot på én million kroner

Det var her hos Tine meieri i Bergen at den fatale ulykken skjedde. Foto: TINE
Det var her hos Tine meieri i Bergen at den fatale ulykken skjedde. Foto: TINE

Tine er ilagt en bot på én million kroner etter at en ansatt døde da han skulle rengjøre en juicetank i bedriftens anlegg på Minde i Bergen i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen i 30-årene ble funnet død av kolleger i anlegget 22. august i fjor. Politiet har etterforsket saken fram til nå og har avdekket alvorlig sikkerhetssvikt på flere av Tines anlegg, melder NRK.

Tine har brukt nitrogengass under rengjøringen av juicetankene sine, og politiet mener gassen har skapt livsfarlige arbeidsforhold. Gassen skal ha lekket ut og gjort at det var farlig lite oksygen på toppen av tanken, der mannen ble funnet død.

Den samme rengjøringsmetoden er brukt på Tines anlegg i Oslo og Trondheim. Gassen har blitt brukt siden 2005 på anleggene, men etter dødsfallet har meieriet endret rutinene.

Politiadvokat Anders Johnsen i Hordaland politidistrikt sier ulykken førte til at sikkerhetssvikten ble avdekket.

– Vi har ikke kunne fastslå hvorfor mannen døde, men vi antar at kvelning av nitrogengass er dødsårsak. Selv om ikke obduksjonen kan si at mannen døde av gassen, kan vi likevel slå fast at det har vært overtredelser av arbeidsmiljøloven, sier Johnsen.

Tine fikk beskjed om forelegget torsdag.

– Når vi gir én million kroner i såkalt foretaksstraff, viser det at vi ser alvorlig på dette. Straffen er utmålt ut fra virksomhetens størrelse og inntekt. Men vi ser også på farepotensialet. Når man blir satt til å jobbe på en plass med farlig lite oksygen, og dette ikke har vært sjekket tilstrekkelig av Tine, er det alvorlig, sier Johnsen.

Personvernpolicy