- Toppledelse er for tøft for mange kvinner

Styregrossist og fembarnsmor Lone Fønss Schrøder mener kvinner ofte mister motet og takker nei til toppstillinger. Foto: Sigbjørn Sandsmark
Styregrossist og fembarnsmor Lone Fønss Schrøder mener kvinner ofte mister motet og takker nei til toppstillinger. Foto: Sigbjørn Sandsmark

Når kvinner føler seg misforstått og møter motstand, mister de motet og takker nei til toppstillinger, ifølge styregrossist og fembarnsmor Lone Fønss Schrøder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare syv prosent av direktørene i Danmarks 1.000 største virksomheter er kvinner, og dét får styredronning Lone Fønss Schrøder til å reagere:

– Kvinner er ikke hardhudede nok, sier hun i et stort intervju med Berlingske Business Magasin.

– Toppledelsen er for tøff for mange kvinner. De tåler ikke all den motstanden de får. Forskning viser at det betyr svært mye for kvinner å føle seg nyttige og å få støtte og oppmuntring, derfor mister de motet og takker nei til toppstillinger når de føler seg misforstått og møter motstand, sier Fønss Schrøder.

Les også: Arbeidsledige blir brennmerket for livet

Anne Mørup-Andersen i Assessit AS, som er prosjektleder for Årets Unge Leder, er uenig i at kvinner ikke er tøffe nok.

– Selvfølgelig er kvinner tøffe nok! At det kan være tøft å være leder er jeg ikke i tvil om, men det handler også om hvordan man takler situasjonene som oppstår. Dette gjelder for både kvinner og menn. Det kan dessuten tenkes at omgivelsene oppfører seg annerledes overfor en kvinnelig enn en mannlig sjef. Kanskje noen utfordrer kvinnen ekstra mye? undrer Mørup-Andersen overfor DN.no.

Les også: - Kvinner er bedre sjefer

Lone Fønss Schrøder er tidligere underdirektør i A.P. Møller - Mærsk og toppsjef i Wallenius Line og er i dag styremedlem i blant annet Volvo, Aker, Svenske Handelsbanken, NKT og Bilfinger Berger i Tyskland.

– Når man som medlem av toppledelsen gjennomfører store forandringer, er det alltid noen som er misfornøyde. Det er vanskelig for kvinner å håndtere en sint mann som står og roper til dem. Mange blir helt tause, sier Lone Fønss Schrøder, som selv har merket sjalusi og fordommer fra menn.

Saken fortsetter under bildetFoto: Robert S. Eik Anne Mørup-Andersen.Foto: Robert S. Eik Anne Mørup-Andersen.

Fikk refs for skotøyet

– Når en kvinne blir direktør, er det liksom ikke så fint å være det selv lenger, synes mennene. Jeg har blitt møtt med: «Hvordan kan hun det, hun som har så mange barn?», forteller fembarnsmoren.

Da hun ble utnevnt til underdirektør i Mærsk, ble hun kalt inn til sjefen. En direktørkollega i fjerne Østen hadde klaget over at hun hadde bare tær i sandalene.

– Jeg kan huske at jeg tenkte: «Det kan da ikke være riktig at en sjalu kollega, som bor på den andre siden av jordkloden, plutselig er så opptatt av hva slags fottøy jeg har på meg», sier Fønss Schrøder, som er en av få kvinner som har våget seg inn i klassiske mannfolkbransjer som rederier og tung industri.

Les også: Kvinnejobber mer verdt enn oljen

Anne Mørup-Andersen understreker at alle kvinnelige ledere har et ansvar for også selv å markere seg, si «stopp» og sette grenser.

– Som toppsjef skal du til tider være litt tøff, men det kan da kvinner også. Ja, man må akseptere at man ikke kan være venner med alle når de vanskelige beslutningene skal tas, derfor må man gi slipp på «flinkeskolen». Mange forskere har avdekket at virksomheter med kvinner i toppledelsen klarer seg signifikant bedre enn virksomheter uten kvinner i de øverste lagene, påpeker hun.

Personvernpolicy