Barroso: – Et signal om at EU er verdifullt

– Fredsprisen er et signal om at EU er noe verdifullt som bør settes pris på, sier EU-kommisjonenes president Jose Manuel Barroso.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barroso fortalte journalister i Brussel at han ikke hadde ventet dette da han våknet fredag morgen.

– Jeg ble rørt da jeg fikk beskjeden. Det er en stor ære, for alle de 500 millioner innbyggerne i EU og for EU-samfunnet, sier Barroso.

Han mener at prisen er på sin plass, og at den er en anerkjennelse av EUs arbeid for demokrati, menneskerettigheter og menneskeverd.

Barroso la også vekt på EUs historiske rolle.

– EU ble grunnlagt på ruinene av et Europa som var ødelagt etter andre verdenskrig. Det må man aldri glemme. Senere forente EU et kontinent som var splittet av den kalde krigen, minnet Barroso om.

Krise

EU opplever for tiden vanskelige tider med en økonomisk krise som har rammet mange av de 27 medlemslandene.

– Men selv i vanskelige tider forblir EU en inspirasjon for mennesker i Europa og over hele verden. Prisen er et signal om at verden trenger EU. Den er også en viktig melding om at EU er noe verdifullt som bør verdsettes, avsluttet Barroso, som gikk fra podiet til applaus fra et samlet journalistoppbud.

Til alle

Fredsprisen er ikke bare til prosjektet EU og Unionens institusjoner, men alle dens innbyggere, sier Barroso og EU-president Herman Van Rompuy i en felles uttalelse.

– EU kommer til å fortsette å fremme fred og sikkerhet i landene nær oss og i verden for øvrig, sier de to.

– Vi er stolte over at EU er verdens største yter av utviklingshjelp og humanitær hjelp og står i fronten av verdens innsats mot klimaendringer.

Personvernpolicy