EU får Nobels fredspris

Nobels fredspris for 2012 går til den Europeiske Union. Ifølge Nobelkomiteens leder var valget av fredsprisvinner enstemmig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Den Norske Nobelkomite 2012– 2015:

* Komiteens medlemmer velges av Stortinget for seks år med mulighet for gjenvalg. Hvert tredje år er henholdsvis to og tre medlemmer på valg. To av komiteens medlemmer var på valg ved årsskiftet

* Plassene fordeles i henhold til Stortingets sammensetning. Partienes stortingsgrupper velger hvem som skal bekle plassene partiet blir tildelt.

* Komiteen velger selv sin leder for ett år av gangen.

* Nobelkomiteens medlemmer i dag er:

– Thorbjørn Jagland (født 1950). Komiteens leder. Medlem av komiteen fra 2009. Representerer Arbeiderpartiet.

– Kaci Kullmann Five (1951). Komiteens nestleder. Medlem av komiteen fra 2003. Representerer Høyre.

– Berit Reiss-Andersen (1954). Medlem av komiteen fra 2012. Representerer Arbeiderpartiet.

– Inger-Marie Ytterhorn (1941). Medlem av komiteen fra 2000. Representerer Fremskrittspartiet.

– Ågot Valle (1945). Medlem av komiteen fra 2009. Representerer Sosialistisk Venstreparti.

* Komiteen har tre varamedlemmer som velges for en treårsperiode, med mulighet for gjenvalg.

* Komiteens sekretær er Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad. Han er ikke selv en del av komiteen.

Fakta om Nobels testamente:

* Den svenske vitenskapsmannen og industrimagnaten Alfred Nobel døde i 1896 og etterlot seg et av historiens mest betydningsfulle testamenter.

* Testamentet bestemte at storparten av hans formue skulle brukes til å opprette et fond hvor den årlige avkastningen skal deles og fordeles blant prisvinnere innen fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt fredsprisen – til «den som har virket mest eller best for folkenes forbrødring og avskaffelse eller reduksjon av stående armeer samt organisering og utbredelse av fredskongresser».

* Mens de øvrige prisene skulle deles ut av svenske institusjoner, ble utdelingen av fredsprisen tildelt en komité på fem personer som skulle utpekes av det norske Stortinget.

* Enkelte av Nobels slektninger forsøkte uten hell å få testamentet erklært ugyldig. Etter at dette og andre juridiske problemer var ryddet av veien, ble Nobelstiftelsen opprettet i 1900. De første nobelprisene ble utdelt i 1901.

Klokken 11.00 fredag ble EU offentliggjort som mottaker av årets Nobels fredspris av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland.

Les også: - Feil tidspunkt for pris til EU

- Enstemmig

I forkant av utdelingen holdt Jagland kortene tett til brystet, men kunne avsløre at komiteens beslutning om valget av fredsprisvinner var enstemmig.

- Det eneste jeg kan si er at vi har en enstemmig beslutning og at det ikke var særlig komplisert å komme fram til den, sa Nobelkomiteens leder til Aftenposten.

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad uttalte for et par år siden at han mente EU burde ha fått Nobels fredspris.

– Gjennom EU har man fått til ikke bare fransk-tysk forsoning, men EU har hjulpet til med å konsolidere demokratiet i Sør-Europa og har bidratt til å trekke inn de sentrale østeuropeiske landene i et nært samarbeid med resten av Europa, sa Lundestad til NRK da.

Ifølge Lundestad har det at EU tidligere ikke har mottatt prisen vært en av Nobelkomiteens største forsømmelser, nest etter at Mahatma Gandhi aldri fikk prisen.

Les også: Valget var enstemmig

Spekulerte i flere kandidater

Blant de heteste kandidatene i forkant ble spesielt EU nevnt, sammen med russiske og hviterussiske menneskerettighetsforkjempere.

Men også den amerikanske ikke-voldseksperten Gene Sharp, den afghanske politikeren og kvinneforkjemperen Sima Samar og den kristne slumarbeideren Maggie Gobran fra Egypt ble vurdert som sterke kandidater.

Klokken 11.00 fredag ble det kjent at det blir den Europeiske Union som får Nobels fredspris i 2012.

EU har også tidligere år vært nominert, men har ikke nådd helt opp.

- Innlegg i norsk EU-debatt

Komiteens leder Thorbjørn Jagland er til daglig generalsekretær i Europarådet. Han var leder av Arbeiderpartiet fra 1992 til 2002, statsminister fra 1996 til 1997 og utenriksminister fra 2000 til 2001.

Kristian Berg Harpviken som er leder ved fredsforskningsinstituttet Prio, har uttalt at en tildeling til unionen vil kunne oppfattes som et innlegg i den norske EU-debatten.

Jagland kan ha fått komiteen med seg på at tiden nå var moden, ut fra at et kriserammet Europa trenger en oppmuntring til samhold.

I prisen, som er blitt kalt «verdens mest ærefulle pris», inngår en medalje, et personlig diplom og et større prisbeløp (for tiden 10 millioner svenske kroner).

Se også: - Gjenstår å se om dette blir kontroversielt

Dette er de tre tidligere års vinnere av Nobels fredspris:

2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den jemenittiske aktivisten Tawakkul Karman og den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee.

2010: Den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo.

2009: USAs president Barack Hussein Obama

Les mer om Nobelprisen her

Dette interaktive kartet viser alle som har fått Nobels fredspris forut for 2012:

Personvernpolicy