Biden slo hardt tilbake mot Ryan

Visepresident Joe Biden lot de retoriske slagene hagle over sin republikanske utfordrer Paul Ryan da de to møttes til debatt torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første målingene gir et svært motstridende bilde av debattens virkning på seere og lyttere.

I en undersøkelse gjort av CBS News blant velgere som ennå ikke har bestemt seg, sier 50 prosent at Biden var vinneren, mens 31 prosent mener Ryan var best.

En CNN-måling gir 48 prosent som mener Ryan var vinner, mot 44 prosent for Biden.

– Bløff

– Med all respekt, det der er bløff. Ikke en eneste ting av det han sa stemmer, tordnet 69 år gamle Biden da republikanernes 27 år yngre visepresidentkandidat ramset opp alt han mener er kritikkverdig ved Obama-administrasjonens utenrikspolitikk.

Ryans påstand om at amerikanerne i dag framstår som svake på den internasjonale arena, ble møtt med hoderysting og oppgitt himling med øynene fra Biden.

Ville ta igjen

Visepresidenten virket fast bestemt på å ta igjen for nederlaget Obama ifølge meningsmålingene led under debatten med republikanernes presidentkandidat Mitt Romney i forrige uke.

Det var republikanerne som kuttet i budsjettet for sikkerhetstiltak ved amerikanske ambassader i utlandet, påpekte Biden syrlig, da Ryan kritiserte Obama-administrasjonen for håndteringen av angrepet som kostet den amerikanske ambassadøren i Libya livet nylig.

Han forsvarte også Obamas løfte om tilbaketrekning fra Irak og Afghanistan, og avfeide Ryans kritikk om handlingslammelse overfor Syria ved å vise til at heller ikke Romney vil sende amerikanske soldater dit.

Se også: Biden knuste Ryan

Stø hånd

– Presidenten har ledet med stø hånd og en klar visjon. Når det gjelder guvernør Mitt Romney er det stikk motsatte tilfelle, mente Biden.

Den oppfatningen deler Ryan slett ikke.

– Vi er vitne til at Obamas utenrikspolitikk går helt i oppløsning. Det gjør det hele mer kaotisk og oss mindre trygge, sa han.

Iran-uenighet

Ryan trakk blant annet fram det iranske atomprogrammet og anklaget Obama-administrasjonen for å ha latt iranerne komme altfor langt i dette.

– Tror dere virkelig at det er noen som helst mulighet for at resten av verden ville ha blitt med på sanksjoner dersom vi hadde latt republikanerne utarbeide dem, repliserte Biden.

– Sanksjonene som nå er innført er de mest knusende som noensinne har vært innført. Så dette skrytet jeg til stadighet hører (fra republikanerne), er bare tomprat, hevdet han.

Berget arbeidsplasser

De to røk også i tottene på hverandre da amerikansk økonomi kom på bane.

Biden forsvarte Obama-administrasjonens beslutning om å gå inn med milliardhjelp til den konkurstruede bilprodusenten General Motors for å redde hundretusenvis av arbeidsplasser.

– Hva sa Romney? Han sa nei, la Detroit gå konkurs, sa Biden.

Han forsvarte også skattekuttene for middelklassen og støtteordningene som skal hindre folk fra å miste hjemmene sine fordi de ikke lenger kan betjene lån.

– Guvernør Romney sa nei, la tvangsutkastelsene gå sin gang, sa Biden.

Haltende økonomi

Ryan medga på sin side at Obama-administrasjonen ikke akkurat kom til dekket bord, men arvet en økonomi i krise. Han mener likevel at mer skulle ha vært gjort for å bringe USAs økonomi på fote igjen.

– Vi går i gal retning. Det er så vidt økonomien halter videre. Den vokser med 1,3 prosent, det er mindre enn året før, og fjoråret var dårligere enn året før det igjen, sa han.

Ryan ble på sin side konfrontert med Mitt Romneys famøse utsagn om at 47 prosent av amerikanerne ikke betaler skatt og bare er ute etter trygd.

– Dette er en mann som ga 30 prosent av inntekten sin til veldedighet, og det er mer enn vi to gjorde til sammen. Mitt Romney er en god mann, han bryr seg om alle amerikanere, og jeg tror visepresidenten utmerket godt vet at ordene ikke alltid kommer ut av munnen som de bør, sa han.

Personvernpolicy