Spis sjokolade og vinn nobelpris

Den noe absurde forskningen har kommet frem til at sjansen for å hanke inn en nobelpris øker dersom du spiser mye sjokolade. Foto: Colourbox
Den noe absurde forskningen har kommet frem til at sjansen for å hanke inn en nobelpris øker dersom du spiser mye sjokolade. Foto: Colourbox

Sjansen for å innkassere en nobelpris øker jo mer sjokolade man setter til livs, skal man tro ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det prestisjetunge legetidsskriftet New England Journal of Medicine er det en klar sammenheng mellom hvilke land som har høyest sjokoladekonsum per kapita, og hvilke land som har innkassert flest nobelpriser per kapita opp gjennom årene.

Sjokoladelandet Sveits topper ikke uventet lista, tett fulgt av Sverige og Danmark.

USA havner midt på treet og må øke det årlige sjokoladekonsumet med 125.000 tonn for å kunne gjøre seg håp om ytterligere en nobelpris, skal man tro regnestykket.

Mannen bak den noe absurde studien er Franz Messerli, som leder et forskningsprogram om høyt blodtrykk ved St Luke's-Roosevelt Hospital i New York.

Kjedet seg

Ideen fikk Messerli etter å ha kommet over en undersøkelse som viste sammenhengen mellom inntak av antioksidanter som finnes i kakao og vin, og høy score i kognitive tester.

Messerli tok deretter for seg statistikk over sjokoladekonsumet i 23 land og sammenholdt denne med listen over hvilke land som kan vise til flest nobelprisvinnere.

– Jeg begynte med dette på et hotellrom i Katmandu, rett og slett fordi jeg ikke hadde noe annet å finne på, og jeg kunne knapt nok tro mine egne øyne, forteller han.

Tallenes tale var nemlig klare. Jo mer sjokolade som ble spist i landene på lista, desto flere nobelprisvinnere viste de seg å ha.

Underlige sammenhenger

Det er slett ikke første gang at forskere har funnet underlige sammenhenger av denne typen.

Tidligere er det blant annet påvist en klar sammenheng mellom antallet storker og fødselsraten i europeiske land.

Forskere har også funnet en tilsynelatende sammenheng mellom solflekker og selvmord blant menn.

Selv om slike underlige sammenhenger kan påvises, tyder nok mye på at de er heller meningsløse.

– Det nasjonale sjokoladekonsumet henger sammen med velstandsnivået i det enkelte land, og forskning av høy kvalitet henger også sammen med velstand, påpeker Eric Cornell, en amerikansk fysiker som selv kunne innkassere nobelprisen i fysikk i 2001.

– Sjokolade kan dermed kobles til avansert forskning, men det er nok ingen direkte sammenheng her, mener han.

Mørk er best

Mer seriøs forskning har tidligere antydet at mørk sjokolade kan ha en positiv effekt på hjerne og hjerte.

Les også: Sjokolade beskytter mot slag

Messerli har selv aner i Sveits og medgir at han gomler sjokolade daglig. Det samme gjør Cornell, som understreker viktigheten av å spise riktig type sjokolade om man er ute etter en nobelpris.

– Rent personlig tror jeg at man blir dum av melkesjokolade. Om man er ute etter en nobelpris i medisin eller kjemi er det sikkert greit nok, men om det er fysikkprisen man er ute etter må det være mørk sjokolade, mener han.

Sjokoladespising til tross, det er nok dessverre lite som tyder på at Messerli kommer til å bli belønnet med en nobelpris for sin forskning.

Personvernpolicy