Politiets datasystemer brøt sammen

Utrykningspolitiets biler er blant annet utstyrt med data slik at politets tjenestemenn kan beslaglegge førerkort på stedet om nødvendig, et system mange politidistrikter ikke fikk tilgang til onsdag kveld. Arkivfoto: Morten Holm (NTB scanpix)
Utrykningspolitiets biler er blant annet utstyrt med data slik at politets tjenestemenn kan beslaglegge førerkort på stedet om nødvendig, et system mange politidistrikter ikke fikk tilgang til onsdag kveld. Arkivfoto: Morten Holm (NTB scanpix)

Minst fem politidistrikt var i over to timer uten operativt datasystem onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidistriktene i Vestfold, Follo, Nord-Trøndelag, Salten og Helgeland har onsdag kveld hatt store tekniske problemer med datasystemene sine.

Politidistrikter i Møre og Romsdal skal også ha vært rammet, melder NRK.

Problemene inntraff ved 18.50-tiden i forbindelse med en oppgradering.

– Svært uheldig, sier operasjonslederen i Salten politidistrikt til VG Nett.

Systemene som var nede var oppe og gikk igjen som normalt rundt klokken 21.10, ifølge NRK.no.

De tekniske problemene som vedvarte i to timer og 20 minutter førte til at politiet i de berørte distriktene ikke fikk tilgang til viktige programmer og systemer som de er avhengige av for å kunne utføre en god jobb.

Tilgangen til essensielle verktøy som folke- og straffesaksregisteret var også borte, noe som gjorde politiets jobb vanskelig mange steder onsdag kveld.

– Jeg vil anse det som alvorlig. Vi er ikke oppe og går der vi skal, og må jobbe på en helt annen måte, sa operasjonsleder i Salten Kai Eriksen til VG Nett før feilen ble rettet.

Politiets Data- og Materielltjeneste (PDMT) skal ha jobbet med en oppdatering av systemene da problemene oppsto, men skal ifølge VG ikke ha vært forberedt på at dette kunne ramme systemene så kraftig.

– Vi opprettholder beredskapen og får hjelp til folk, men det er en svært uheldig situasjon, sa Eriksen videre til avisen før problemene var løst.

Follo politidistrikt var tvunget til å arbeide med penn og papir for å få jobben gjort.

– Vi noterer med gammeldags kulepenn og papirark. Vi er ikke handlingslammet, vi får styrt ressurser og løst oppdrag. Men det blir en del etterarbeid, og vi får ikke foretatt nødvendige søk i forskjellige registre, sa operasjonsleder Leif Olav Holten til Dagbladet innen feilen ble rettet.

Flere enn de nevnte politidistrikter kan ha blitt rammet rundt hele landet, uten at det er bekreftet hvilke det gjelder. Landets største politidistrikt, Oslo, skal ikke ha blitt berørt av problemene.

Personvernpolicy