Politimestre vil vinne tilbake folkets tillit

Politidirektør Odd Reidar Humlegård møtet mellom politimestrene i Norge på Holmenkollen Park Hotel mandag. Møtet ble avsluttet onsdag med bred enighet blant deltakerne om å gjenvinne tilliten fra befolkningen. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Politidirektør Odd Reidar Humlegård møtet mellom politimestrene i Norge på Holmenkollen Park Hotel mandag. Møtet ble avsluttet onsdag med bred enighet blant deltakerne om å gjenvinne tilliten fra befolkningen. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

– Vi vil vise at det bor mye bra i norsk politi, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård. I to dager har landets politimestre diskutert hvordan tilliten til politiet skal gjenreises etter 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Gjørv-rapporten ga politiets håndtering av terrorangrepene 22. juli krass kritikk, er det en også en kjensgjerning at etaten i mange år har utsatt nødvendig satsing på sentrale IT-systemer.

Etter et møte med landets politimestre i Oslo tirsdag og onsdag, kunne politidirektøren fortelle om bred oppslutning til å starte helt nødvendige endringer i politietaten. En egen direktør for et storstilt endringsprogram skal jobbe tett med den midlertidig utpekte politidirektøren etter at Øystein Mæland måtte gå fra jobben i august.

Humlegård lover handling, ikke minst for å gjenreise tilliten til politiet ute blant publikum.

Negativ omtale

– Vi tror jo at en ganske massiv negativ omtale av politiet i over ett år kan ha påvirket folks holdning og tillit til politiet, sier Humlegård til NTB.

Han sier kritikken mot politiet siden 22. juli har vært krevende for ansatte i politiet, men legger til at ingen er rammet av motløshet, men snarere endringsvilje.

Mye av arbeidet med å bygge ny tillit er avhengig av den daglige kontakten som befolkningen har med politiet. Humlegård berømmer økningen på 150 millioner kroner til 350 nye politifolk som regjeringen går inn for i politibudsjettet som ble lagt fram mandag.

– Dette er veldig viktig nå. Politiet er en mannskapsintensiv virksomhet og tilliten borgerne har til politiet er vår viktigste kapital, sier Humlegård.

Kan ikke vente

I disse dager gjennomføres en stor undersøkelse for å kartlegge folks oppfatning av politiet og om 22. juli har påvirket tilliten. Resultatene av denne vil derimot ikke være klare før etter jul.

– Men vi kan ikke vente til undersøkelsen er ferdig. Vi vet hva vi skal gjøre og levere gjennom endringsprogrammet og gjennom andre aktiviteter at det bor mye bra i norsk politi, sier Humlegård som forteller om en positiv utålmodighet blant landets politimestre.

Politidirektøren erkjenner at det på toppnivå i politiet er store utfordringer. Ikke minst trekker han fram evnen til å gjennomføre vedtak som er fattet.

– Handlekraft er noe vi kan bli bedre på. At vi faktisk gjennomfører ting vi har utredet og besluttet. Dette er noe vi ser selv også, sier Humlegård.

Penger ikke alt

Mens ansatte i årevis har fortvilet over elendig og utdatert dataverktøy, har ikke lederne i direktoratet tatt dette tilstrekkelig inn over seg og faktisk sørget for nødvendig modernisering.

– Mange sier at handler om mangel på penger, og det har det gjort, men vi har nok sovet litt i timen når det gjelder å bygge kompetanse i forkant av satsingen på IKT i politiet, sier Humlegård.

– Vi har også en jobb å gjøre i å organiserer dette bedre, sier Humlegård som nå lover at utviklingen nye dataverktøy skal gi resultater i årene som kommer.

Personvernpolicy