Meny

Øygards forsvarer presset 16-åringen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta forlot vitneboksen gråtende kort tid etter at Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen startet sin utspørring onsdag. Til slutt ba forsvareren selv om å få avslutte.

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

* Jentas bistandsadvokat ønsket at statsminister Jens Stoltenberg skulle føres som vitne i saken, ettersom han har møtt Øygard og jenta sammen. Tingretten besluttet at hans vitnemål ikke er nødvendig for å få saken fullstendig belyst.

Onsdag ettermiddag var det Mette Yvonne Larsen sin tur til å spørre ut den 16 år gamle jenta.

En drøy time senere valgte jentas bistandsadvokat å bryte inn, og ba retten om en pause. Dommeren sa seg enig.

Jenta forlot vitneboksen gråtende og fikk trøst av bistandsadvokaten som holdt rundt henne. En snau halvtime senere returnerte jenta til vitneboksen slik at Larsen kunne fortsette sin utspørring.

Bakgrunn: Øygard kan få tre år fengsel

Larsen ba om å avslutte

Før utspørringen kunne fortsette ba jentas bistandsadvokat om at Øygards forsvarer går forsiktig fram.

- Jeg har ikke veldig lyst til å spørre ut ei jente som hulker, sier Larsen til retten.

16-åringen sa imidlertid at hun ville prøve å fortsette.

Larsen forsøkte så å gå videre med og spørre om de angivelige pengene jenta skal ha fått av Øygard til å kjøpe angrepille under et opphold i Oslo.

Les også: Hevder Øygard ville gifte seg med henne

Kort tid senere sier Larsen at hun finner situasjonen ubehagelig, og ber om at utspørringen avsluttes for dagen.

Dommeren hevet retten, og utspørringen vil dermed fortsette torsdag klokken 09.

- Persolig har jeg ingen problemer med å skjønne belastningen, uttalte Larsen til NTB etter at retten var hevet for dagen.

Hun understreker at hun kun stilte spørsmål til fakta i saken.

Les også: Jenta (16): - Jeg ble så full at jeg måtte spy

- Forstår at det er vanskelig

Larsen startet seansen onsdag med å påpeke at hun har forståelse for at jenta synes det er vanskelig.

Så begynte Øygards forsvarer å gå inn på det første møtet mellom jenta og Øygard-familien. Det skal ha skjedd da 16-åringens stemor i 2009 giftet seg med Rune Øygards søskenbarn.

Larsen beveget seg etter hvert over i perioden hvor jenta hevder Øygard startet å ha sex med henne, og spurte blant annet om jenta kunne anslå antallet samleier hun tror hun har hadde med Øygard.

- 50 eller kanskje mer, svarte jenta før Larsen begynte å spørre om det første angivelige overgrepet høsten 2009.

Les også: - Øygard frustrert over jentas forklaring

Konfronterte 16-åringen

I løpet av de to første dagene av rettssaken har Øygards forsvarer flere ganger hintet om at hun aner enkelte hull i 16-åringens forklaring.

Under utspørringen onsdag konfronterte Larsen jenta med at hun har forklart seg noe anderledes i det første avhøret og i retten om hvordan Øygard oppførte seg.

Larsen påpekete blant annet at 16-åringen i avhør forklarte at Øygard dusjet etter det første overgrepet, noe hun i retten har sagt at han ikke gjorde.

Jenta responderte med at hun husker annerledes etter at hun har fått bearbeidet opplevelsene ved hjelp av en psykolog. Hun står fast på at det hun fortalte i retten tirsdag, er det som skjedde.

Les også: Grov beskyldning mot Stoltenberg

Sår tvil om bildebevis

Larsen spurte videre om bildet som Øygard skal ha tatt av overkroppen til jenta, et bilde som tekniske undersøkelser ikke har klart å frambringe.

Larsen viser til at Kripos-undersøkelser har vist at det heller ikke er slettet bilder på Øygards telefon. Jenta står fast på at bildet ble tatt.

Likeledes sår Larsen tvil om beskrivelsene jenta har gitt av kroppen til Øygard, og forsvareren viste til at et arr 16-åringen har beskrevet i lysken til Øygard ikke har blitt bekreftet av kommunlegen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært