Meny

Hevder Øygard ville gifte seg med henne

SPØRRES UT: Tegning av den fornærmede jenta som skjuler ansiktet i hendene på første dag av saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard. Onsdag fortsetter jenta sin forklaring, hvor blant annet Øygards forsvarer slipper til med sine spørsmål. (Tegning: Marco Vaglieri / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under rettssaken andre dag fortalte den 16 år gamle jenta at overgrepstiltalte Rune Øygard ville gifte seg og få barn med henne.

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

* Jentas bistandsadvokat ønsket at statsminister Jens Stoltenberg skulle føres som vitne i saken, ettersom han har møtt Øygard og jenta sammen. Tingretten besluttet at hans vitnemål ikke er nødvendig for å få saken fullstendig belyst.

Akkurat når den tiltalte Arbeiderparti-ordføreren skal ha kommet med utsagnet er noe uklart for jenta.

Til jenta skal Øygard ha sagt at han ønsket å skille seg fra kona, forteller hun.

- Han sa han ville gifte seg med meg, og få barn med meg, men han ville vente til jeg ble litt eldre, forklarte 16-åringen onsdag formiddag.

Jenta ble også bedt om å forklare i detalj hvordan Øygard ser ut naken, og 16-åringen beskrev en rekke kjennetegn ved kroppen til tiltalte, ifølge NTB.

Denne beskrivelsen regnes som viktig for den videre bevisførselen i saken.

Bakgrunn: Øygard kan få tre år fengsel

Slettet meldinger

Mye av kontakten mellom Øygard og jenta skal ha foregått per telefon, via SMS og på Skype. Dette er også et tema som ventes å bli svært sentralt utover i rettssaken.

Jenta forklarte i retten at Øygard hadde to mobiler. Den ene til jobb, den andre privat. Ifølge 16-åringen skal ordføreren ha tatt nakenbilder av henne med den private telefonen.

Les også: Jenta (16): - Jeg ble så full at jeg måtte spy

Da statsadvokat Thorbjørn Klundseter forklarte at det ikke har blitt funnet et slikt bilde på telefonen til Øygard, stod jenta på sitt.

- Jeg vet at det er tatt. Jeg vet at det er sendt til meg. Han har sendt de bildene han tok til meg i ettertid og skrevet «Så fin du er» og slike ting, hevdet jenta.

De mest intime tekstmeldingene skal ha ligget på mobiltelefonen som Øygard brukte privat. Ifølge jenta var han påpasselig med å slette meldinger.

Les også: - Øygard frustrert over jentas forklaring

Stusser over forklaring

Politiet har i sin etterforskning avdekket rundt 5.000 samtaler og tekstmeldinger mellom Øygard og jenta.

I retten har 16-åringen forklart i detalj om enkelte intime tekstmeldinger, men politiet har ikke funnet de aktuelle meldingene som jenta beskriver.

Les også: Grov beskyldning mot Stoltenberg

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier til VG at hun reagerer på enkelte ting i den unge jentas forklaring.

- Det er ting hun forklarer seg om annerledes nå enn tidligere. Dette er noe vi vil komme tilbake til senere i retten, sier Larsen.

Jentas bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal, er uenig i dette.

- Hun har forberedt seg godt, og jeg mener hun forklarer seg slik som hun har gjort tidligere, sier Hjortdal.

Onsdag ettermiddag startet Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, utspørringen av den 16 år gamle jenta.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært