Meny

Stengte israelsk luftrom

Israelsk luftrom ble stengt i flere minutter etter alarm om et uidentifisert flygende objekt onsdag morgen. Arkivfoto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels sivile luftfart ble stanset i flere minutter onsdag morgen etter at et uidentifisert flygende objekt ble påvist i israelsk luftrom.
Det melder den israelske hærens radiostasjon.


Jetfly fra luftforsvaret var i luften en kort periode, og israelsk luftrom ble stengt, heter det, uten noen nærmere forklaring på hva som forårsaket alarmen. Luftrommet ble åpnet igjen flere minutter senere, melder AFP.

Det å stenge israelsk luftrom var et «eksepsjonelt» tiltak som viser graden av spenning i Israel etter at luftforsvaret skjøt ned en uidentifisert og ubevæpnet drone som kom inn i landets luftrom fra Middelhavet lørdag.

Les også: Amerikansk turist åpnet ild på feriested

Ferske detaljer om episoden i helgen kom frem onsdag, da både hærens radio og dagsavisen Yediot Aharonot meldte at luftforsvaret behøvde to forsøk på å skyte ned dronen. Men ifølge rapporter i media bommet det første missilet, som ble avfyrt fra et F-16-fly. Dronen ble til slutt skutt ned med et Panther-missil, militærets mest avanserte luft-til-luft-prosjektil.

Høytstående kilder i luftforsvaret søker å tone ned hendelsen overfor Yediot, og sier at det ikke var urimelig at det tok to forsøk, gitt den lille størrelsen på dronen.

- Dette er ikke en svikt, ingen annen hær i verden med Israels luftforsvarssystem kunne ha hindret et slikt luftfartøy å trenge inn.

Militæret hadde ikke umiddelbart noen kommentar om den falske alarmen onsdag, ei heller ville de kommentere meldingene om at F-16-flyet bare lyktes med å skyte ned dronen på andre forsøk.

Les også: Netanyahu sier Israel og USA har svaret til Iran

Da episoden skjedde ble operasjonen av militæret beskrevet som en «suksess», men man gikk ikke nærmere inn på hvordan den ubemannede dronen ble avskåret.

Militære myndigheter etterforsker hvor dronen kom fra, og mistanken har blitt rettet mot den libanesiske sjiamilitsen Hisbollah. I juli 2006 skjøt Israel ned en annen ubemannet drone operert av Hisbollah over den jødiske statens territorialfarvann. Et år tidligere, i april 2005, klarte en annen førerløs Hisbollah-drone å fly over en del av det nordlige Israel uten å bli skutt ned.

Se også: Fanget de romvesener på film?

Populært