Meny

Atom-aktivister avslører sikkerhetssvikt

Svensk politi fikk i går fjernet emn rekke Greenppeace.-aksjonister fra to atomkraftverk, men en gruppe på fire har klart å holde seg i skjul inne på området rundt Ringhals i mer enn 27 timer. Organisasjonen mener dette viser sviktende sikkerhet. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mer enn 27 timer har fire aktivister fra Greenpeace holdt seg skjult for vaktene rundt det svenske atomkraftverket i Ringhals.

For å teste sikkerheten ved svenske atomkraftverk har aktivister fra Greenpeace tatt seg inn på sikkerhetsområdet rundt to anlegg.

En gruppe på fire har i mer enn 27 timer klart å holde seg skjult inne på Ringhals atomkraftverket som ligger seks mil sør for Sveriges nest største by, Gøteborg.

– Vi har vært her i natt og i hele går, sier en av aksjonistene, Isadora Wronski, til svensk radio.

Hun sier at hun står på et tak nær den største reaktoren og i nærheten av en indre sikerhetsbarriere.

- Vi har gått over det første sikkerhetshinderet og over to gjerder. Nå befinner vi oss kanskje 75 meter fra den største reaktorbygning, sier hun.

Kan ramme Norge

I sommer skal svensk politi ha skjerpet sikkerheten ved landets ulike atomkraftverk fra normalt til gult nivå. Det skjedde etter at det ble funnet sprengstoff ved Ringhals-kraftverket

Les også: Uro over funn av sprengstoff på svensk atomkraftverk

Greenpeace Norge mener at ulykker ved både Forsmark, men særlig Ringhals, i betydelig grad vil kunne påvirke Norge.

Aksjonen startet i går morges og formålet var, i følge organisasjonen, å stressteste sikkerheten.

Da klatret mer enn femti personer over gjerdet til atomreaktoren ved Forsmark. Samtidig aksjonerte tyve andre ved Ringhals med sykler.

- Ingen risiko

- Dette er et stort industriområde. Innenfor gjerdet har vi 100 hektar og det finnes flere bygninger og kontainere og alt mulig, sier Gösta Larsen som er kommunikasjonssjef ved Ringhals.

For seks år siden ble en av reaktorene ved Ringhals stengt etter en brann.

Les også: Brann ved svensk atomkraftverk

Gösta Larsen avviser ikke at aktivistene er på området, men sier at de ikke kan bevege seg uten å bli oppdaget.

– Vår sikkerhet bygger på flere gjerder og fysisk beskyttelse. Er man utenfor risikoområdet utgjør man ingen sikkerhetsrisiko, sier han.

- Dagens demonstrasjon av hvor lett det er å ta seg inn på de svenske atomraftverkene bør være et alvorlig varsko til svenske myndigheter om å ta sitt eget vedtak fra 1980 på alvor og stenge atomkraftverkene, sier Truls Gulowsen i den norske avdelingen av Greenpeace i en egen pressemelding.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært