- Jeg ble så full at jeg måtte spy

BLE SKJENKET: Tegning av den fornærmede jenta som skjuler ansiktet i hendene på første dag av saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard. Onsdag fortsetter jenta sin forklaring. (Tegning: Marco Vaglieri / NTB scanpix)
BLE SKJENKET: Tegning av den fornærmede jenta som skjuler ansiktet i hendene på første dag av saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard. Onsdag fortsetter jenta sin forklaring. (Tegning: Marco Vaglieri / NTB scanpix)

Den fornærmede 16-åringen i Øygard-saken hevder hun på en fjellseter i Vågå ble skjenket med så mye sprit at hun nesten ikke husker noe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

* Jentas bistandsadvokat ønsket at statsminister Jens Stoltenberg skulle føres som vitne i saken, ettersom han har møtt Øygard og jenta sammen. Tingretten besluttet at hans vitnemål ikke er nødvendig for å få saken fullstendig belyst.

Den 16 år gamle jenta fortsatte onsdag sin forklaring i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Frem til retten tok en halvtimes pause klokken 10 fokuserte aktor Thorbjørn Klundseter mye på reisene 16-åringen har vært på sammen med overgrepstiltalte Rune Øygard.

Følg forklaringen live nederst i saken

Bakgrunn: Øygard kan få tre år fengsel

- Jeg måtte ut å spy

Blant annet fortalte jenta at hun skal ha blitt skjenket av Øygard da de to var alene på en fjellseter han disponerer i nærheten av Vågå.

- Den kvelden jeg og Rune var alene fikk jeg servert Whiskey og Bailey's. Jeg husker jeg jeg måtte ut å spy, hevder jenta.

Ifølge 16-åringen ble alt svart etter hun kom inn igjen. Da hun våknet på senga satt Øygard ved siden av henne med en bøtte, forteller hun retten.

Jenta forteller at hun dagen etter var rød i øynene, og at hun var dårlig i flere dager etterpå.

Les også: - Øygard frustrert over jentas forklaring

Faller på sin egen urimelighet

Rune Øygard drikker ikke alkohol selv, og hans forsvarer Mette Yvonne Larsen har tidligere uttalt at påstanden dermed faller på sin egen urimelighet, skriver NRK.

Det er fra tidligere kjent at jenta og Øygard var sammen på tre ulike hytter og tre hoteller i Oslo, Molde og Larvik.

Les også: - Han sa han ikke hadde mer å leve for

Onsdag foralte jenta at Øygard også skal ha forsøkt å få henne med til New York, der han hevdet han skulle i et møte.

- Rune hadde spurt avdelingslederen min på skolen om jeg fikk reise uten å få fravær, og det skulle jeg få lov til hvis jeg holdt et foredrag på skolen etterpå, hevder jenta.

Les også: Grov beskyldning mot Stoltenberg

Vil slå tilbake

Øygard starter trolig sin forklaring enten idag, eller torsdag. Da skal han, punkt for punkt, slå tilbake mot påstandene om en serie overgrep.

Han erkjente ikke straffeskyld da tiltalen ble lest opp mot ham tirsdag morgen.

Les også: - Han så på meg med et intens blikk

Larsen opplyser at Øygard nå ser frem til å få sin versjon frem, men hun er likevel klar på at Øygard ikke mener å være respektløs overfor jenta.

- Jeg ser at hans hoderisting er noe pressen kan lage stoff på, men her må man være overbærende. Hans reaksjoner er spontane over det han opplever som helt uriktige anklager, sier Larsen til VG.

Personvernpolicy