Advarer mot vanlig medisin til barn

Bruk heller biteringer enn Dentinox, som kan gi alvorlige bivirkninger, anbefaler Legemiddelverket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Bruk heller biteringer enn Dentinox, som kan gi alvorlige bivirkninger, anbefaler Legemiddelverket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Reseptfritt, lokalbedøvende middel som brukes ved tannfrembrudd har gitt alvorlig bivirkning hos et barn i Norge. Legemiddelverket mener bruken av Dentinox bør begrenses.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Råd til foreldre:

• Det er normalt at barn klør i gommene under tannfrembrudd

• Gi barnet noe å bite på (unngå skarpe kanter). For eksempel en bitering av gummi eller en bitering med væske som kjøles ned før bruk. Alternativt kan man gni/massere barnets gomme forsiktig med en finger.

• Bruk av lokalbedøvende midler som inneholder benzokain (for eksempel Dentinox NAF) bør begrenses.

• Dersom du har brukt middelet og barnet får symptomer som blekhet, grå- eller blåfarget hud, lepper eller negler, kortpustethet, tretthet, forvirring, hodepine, svimmelhet og rask hjerterytme, så bør du kontakte lege.

Hva er methemoglobinemi?

Methemoglobinemi er en tilstand som fører til at det fraktes for lite oksygen rundt i kroppen med blodet.

Symptomer kan være blekhet, grå- eller blåfarget hud, lepper eller negler, kortpustethet, tretthet, forvirring, hodepine, svimmelhet og rask hjerterytme.

Denne tilstanden kan være medfødt eller utløses ved eksponering for enkelte stoffer.

Spedbarn er mer følsomme enn voksne ovenfor stoffer som kan føre til methemoglobinemi.

De aller fleste tilfeller av methemoglobinemi er milde og behandling er ikke nødvendig.

Kilde: Legemiddelverket

I fjor advarte amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA) mot å bruke medisiner som inneholder det lokalbedøvende virkestoffet benzokain til barn under to år. Her hjemme fulgte Statens legemiddelverk etter.

Advarselene kom fordi slike medisiner kan gi den alvorlige bivirkningen methemoglobinemi, som fører til at det fraktes for lite oksygen rundt i kroppen med blodet.

I Norge produserer og selger apotekene Dentinox som brukes ved plager i forbindelse med tannfrembrudd hos barn. Middelet smøres på gommene for midlertidig å lindre plagene.

Nå advarer Legemiddelverket på nytt mot bruk av Dentinox i en melding på sine nettsider.

Det gjør de etter at det er meldt om methemoglobinemi hos et barn etter bruk av Dentinox.

– Det er viktig å informere om at denne typen bivirkning nå er sett i Norge og på det som ser ut til å være vanlige doser av Dentinox, sier seniorrådgiver i Legemiddelverket, Hilde Samdal, til ABC Nyheter.

Les også: Leger melder ikke fra om bivirkninger hos barn

– Da vi informerte om dette første gang, hadde vi ingen norske meldinger om denne bivirkningen, legger hun til.

Babyen ble grå på leppene

Barnet som var fem måneder da behandlingen med Dentinox begynte, fikk middelet påført på gommene cirka tre ganger daglig, fire dager per uke (i snitt), i forbindelse med tannfrembrudd. Cirka ti milliliter (en flaske) av middelet ble brukt i løpet av en periode på 20 uker.

Etter påføring av Dentinox observerte foreldrene ved flere anledninger tydelig gråhet på leppene og i huden rundt leppene. I tillegg hadde barnet påfallende rask hjerterytme etter søvn.

Dette er vanlige symptomer på methemoglobinemi (se faktaboksen).

Dentinox inneholder en så lav konsentrasjon av benzokain (0,5 prosent) at det ifølge Legemiddelverket er lav risiko for at den potensielt alvorlige bivirkningen skal oppstå.

Men risikoen er til stede og det bør foreldrene være klar over, mener Samdal:

– I utgangspunktet er ikke tannfrembrudd en alvorlig tilstand som må behandles, derfor er det viktig at foreldrene vet at det er en risiko ved bruk av den typen legemidler, sier hun.

Les også: Norske barn og unge får sovemedisiner

– Sjekk innholdsfortegnelsen

Samdal oppfordrer foreldre som har opplevd at barna deres har fått symptomer på methemoglobinemi om å melde fra.

Hun anbefaler også at foreldre som har kjøpt lokalbedøvende midler i utlandet, sjekker innholdsfortegnelsen nøye for å se om de inneholder benzokain og i så fall hvor stor konsentrasjonen er.

– Kanskje har man fått anbefalinger fra slekt og venner som har brukt noe på barna sine som hjalp. Vi anbefaler at foreldre undersøker innholdsfortegnelsen på slike preparater.

I USA selges en rekke reseptfrie lokalbedøvende sprayer, geleer og løsninger som inneholder benzokain i konsentrasjoner fra 7,5 – 20 prosent.

– Hvis man har kjøpt noe tilsvarende Dentinox i USA er det spesiell grunn til å sjekke innholdsfortegnelsen. Men dette gjelder denogså produkter kjøpt i andre land, sier seniorrådgiver Hilde Samdal i Legemiddelverket til ABC Nyheter.

Personvernpolicy