Meny

- Øygard frustrert over jentas forklaring

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag fortsetter den 16 år gamle jenta, som Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt for seksuelle overgrep mot, sin forklaring.

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Tirsdag startet saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

* Det er satt av fire uker til saken.

* Det er stevnet 64 vitner.

* Jentas bistandsadvokat ønsket at statsminister Jens Stoltenberg skulle føres som vitne i saken, ettersom han har møtt Øygard og jenta sammen. Tingretten besluttet at hans vitnemål ikke er nødvendig for å få saken fullstendig belyst.

Tirsdag ettermiddag inntok 16-åringen vitneboksen for å starte sin forklaring i det som har blitt døpt Vågå-saken.

Onsdag klokken 09 fortsatte hun der hun slapp da retten ble hevet dagen før.

Under tirsdagens forklaring ristet en tydelig oppgitt Øygard gjentatte ganger på hodet mens han noterte flittig.

- Han synes det er frustrerende å høre hennes forklaring, sier Ap-ordførerens forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen til VG.

Bakgrunn: Øygard kan få tre år fengsel

Vil slå tilbake

Øygard starter trolig sin forklaring enten idag, eller torsdag. Da skal han, punkt for punkt, slå tilbake mot påstandene om en serie overgrep. Han erkjente ikke straffeskyld da tiltalen ble lest opp mot ham tirsdag morgen.

Larsen opplyser at Øygard nå ser frem til å få sin versjon frem, men hun er likevel klar på at Øygard ikke mener å være respektløs overfor jenta.

- Jeg ser at hans hoderisting er noe pressen kan lage stoff på, men her må man være overbærende. Hans reaksjoner er spontane over det han opplever som helt uriktige anklager, sier Larsen til VG.

Les også: - Jenta (16): - Jeg ble så full at jeg ikke nesten ikke husket noe

Se også: - Vi er godt forberedt

- Reagerer på klemming

På spørsmål om hvordan Øygard opplever det å treffe 16-åringen igjen, svarer Mette Yvonne Larsen kryptisk.

- Det vet jeg ingenting om. Han har ikke sagt noe om det. Han synes det er en lettelse å komme i gang med saken, men synes det er uvirkelig og nesten en ute av kroppen-opplevelse at han er i retten.

Les også: - Han sa han ikke hadde mer å leve for

Under tirsdagens forklaring begynte jenta å gråte, og fikk trøst av sin bistandsadvokat som ga henne en lang klem i retten.

- Jeg ville ikke gjort det samme. Jeg mener klemming hører hjemme i det private, sier Larsen.

Les også: Grov beskyldning mot Stoltenberg

Vil ikke kalle det løgn

Jenta har forklart at hun og Øygard hadde hatt et kjæresteforhold, og henviste blant annet til tekstmeldinger de to skal ha sendt til hverandre.

16-åringen forklarte videre at hun fikk gaver, hadde tilgang på ordførerens bankkort og at hun var med ham på flere oppdrag han hadde som ordfører og at det flere ganger endte med overgrep.

- Jeg vil ikke komme inn på om jenta lyver eller ikke, i alle fall ikke før jeg kommer til prosedyren. Det er på det rene at ordføreren har en helt annen oppfatning av hva som har skjedd enn jenta, sier Larsen til VG.

Les også: - Han så på meg med et intens blikk

Advokaten ønsker ikke å utdype om hun kan dokumentere at jenta forklarer seg falskt, men beskriver mye av det som så langt har kommet frem som «forsvarermat».

- Det er mye i hennes forklaring som vil bli ettergått grundig, og så må retten vurdere om hennes forklaringer blir stående som troverdige, slår Larsen fast.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært