Meny

BUTIKKTYVERI OG SIKRING

Denne teknologien skal stoppe butikktyvene

MANGE LEDD: Varene kan sikres med RFID-merker allerede i produksjonsleddet. Sikring av skall og ulike teknologier som varsler når en vare forlater lokalet blir stadig mer avansert. Foto: Illustrasjon: Simen Håkonsen/Pixel-shop.co.uk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se hvordan tyver og butikkeiere bruker ny teknologi for å overliste hverandre.

BUTIKKTYVERI
  • I Norge er varesvinnet rundt fem prosent av omsetningen og utgjør mellom syv og åtte milliarder kroner årlig.
  • Hvor mye som forsvinner i butikkene varierer i ulike bransjer, men rundt regnet halvparten stjeles av uærlige kunder.
  • Resten er en miks av ansatte som stjeler, administrativt svinn, skader og så videre.
  • Av butikktyverier er rundt 80 prosent av volumet utført av vanlige mennesker, mens rundt 20 prosent organiserte bander.

TEKNOLOGIVALG

  • Klesbransjen benytter i stor grad gammel RF-teknologi. De har stort behov for å oppdatere logistikken med RFID.
  • I elektronikkbransjen er AM-teknologi utbredt for varesikring.
  • Noen butikker benytter metalldetektorer for å avsløre tyver med metallinnlegg i vesker og frakker.
  • Overvåkingskameraer kan kombineres med programvare som teller kunder og følger dem rundt i butikken. Det benyttes først og fremst til å optimalisere butikklayout, men kan også avsløre folk som skjuler seg for å fjerne varemerker.

Hvert år stjeles det for milliarder­ i norske butikker. Det har ført til et tekno­logisk kappløp, der butikker og tyver­ kjemper med stadig mer avansert­ teknologi.

Selv om kampen utspiller seg mest tydelig i butikkene, må den utkjempes i hele leveransekjeden fra samlebåndet til kassaapparatet.

Sikrer skallet

Skal man passe på varene døgnet rundt, er såkalt skallsikring helt avgjørende. Skallet i dette tilfellet er omkretsen av det man skal beskytte, oftest en inngjerdet gårdsplass, en bygning eller en avlåst butikk i en bygning.

Som alle skall er det ikke sterkere enn det svakeste leddet, enten det er piggtråd, nøkler eller alarmsystem.

For å komme seg innenfor skallet har nøkler vært det det tradisjonelle redskapet for adgangskontroll. Nøklene har etter hvert blitt til nøkkelkort med ulike teknologier.

Det første var magnetstriper, men kontaktløse kort med RFID (NFC) blitt mer stadig mer utbredt.

Begge korttypene inneholder en trelags sikring, men de er utsatt for svindlere. Det er kjent at to av lagene er knekt og man frykter at det siste også vil la seg knekke

Les også: Vet du hva du risikerer ved å dele filer?

Biometri

Det som vil overta er å bruke kroppen som nøkkel. Irisskannere og fingeravtrykklesere er mest utbredt og regnet som best i dag.

Norske Idex ligger helt i verdensfronten på utvikling av fingeravtrykklesere.

Varesikring

Når butikkene er åpne og kundene fyller lokalene, hjelper det ikke med all verdens nøkler og fingeravtrykk.

Med økt effektivisering i butikkene blir det mindre tid til å holde oversikt med varer og kunder. Kunden betjener seg selv og det er et godt utgangspunkt for butikktyver. Kameraovervåkning er et av midlene butikkeierne har til sin disposisjon.

Men kameraer ikke heller ikke nok. Den enkelte vare må også sikres for at ikke uærlige sjeler skal forsyne seg.

Slikt skjer dessverre ikke bare i butikken. Varer er utsatt for tyveri helt fra de er i fabrikken der de produseres til butikken der de selges.

Derfor blir mange varer utstyrt med en form for sikring allerede i produksjonsleddet.

Les også: Slik kan du se gjennom vegger

To hovedteknologier

Det finnes flere ulike systemer for varesikring som festes til varene på ulike trinn i logistikkjeden.

Systemer for å merke varer domineres av to ulike trådløse teknologier.

Den eldste og mest utbredte er de som er basert på radiofrekvens – RF. Slike systemer kom allerede på 60-tallet, i form av harde brikker som man satte på i butikken. De er utbredt den dag i dag.

Spesielt i klesbutikker, hvor de må fjernes i kassen når man betaler for at ikke alarmen ved utgangen skal utløses.

RF-systemer

Hvis en vare som er merket på denne måten tas med gjennom en skanner, det vil si en portal hvor det settes opp et radiofelt, vil alarmen gå.

Slike radiofelt har en frekvens i området rundt 8,2 MHz, hvor brikken fungerer som en antenne. Slike merker kan også være noe så enkelt som en lapp på rundt 4 X 4 cm med påklistret enkel elektronikk. Fordelen er at de koster ned mot 20 øre per stykk, og kan settes på allerede i fabrikken.

Fabrikkmontering gjør at man kan ha kontroll med en mye større del av logistikkjeden. Elektronikken i en slik lapp består av en antennesløyfe etset ut i aluminiumsfolie. I enden av antennen er det koblet til en diode eller krets, med en motstand og en kondensator. Når antennen fanger inn feltet i portalen genereres et radiosignal som mottas i portalantennen og da går alarmen.

Slike RF-lapper er enklere å jobbe med, siden de kan nøytraliseres i kassen ved å «brenne ut» kretsen med et radiosignal som er mye sterkere enn det i portalen. Dessverre er ikke deaktiveringen permanent og i noen tilfeller kan RF-lappen våkene til liv senere og utløse alarmer. Fordelen med harde alarmbrikker er at de alltid er aktive og må fjernes i kassen.

Les også: Slik unngår du innbrudd i høstferien

RF-SYSTEMER: Kom allerede på 60-tallet, i form av harde brikker som man satte på i butikken. De er utbredt den dag i dag.

Les også: 16 spektakulære cyberangrep

Kan lures

Ulempen med denne typen radioteknologi, er at det er mulig å skjerme varene for radiosignalene.

Bare en kundevogn med metallgitter kan være nok til å hindre signalet å komme frem.

Og tyvene har lært seg at aluminiumsfolie er et fint hjelpemiddel. De tar med seg vesker og frakker som har flere lag med folie, som hindrer signalene og nå frem til tyvegodset.

Et annet problem er falske positive, det vil si at alarmen går når andre gjenstander enn merkene utløser alarmen.

Akustomagnetiske systemer

Den andre, og nyere teknologien for varemerking, er akustomagnetiske systemer – AM, som de også kalles. Slik teknologi kom på markedet i 1989, men har tradisjonelt vært mye dyrere i bruk. Nå jevner det seg ut og teknologien tas i bruk raskt.

Et AM-system er basert på en liten brikke som festes til varen. På samme måte som RF-brikker blir de oppdaget i en skanner hvor det sendes ut 37,5 til 75 elektromagnetiske pulser i sekundet på 58 kHz frekvens. Når den elektromagnetiske pulsen opphører vil kretsen i brikken sende ut et signal på en bestemt frekvens, omtrent som i en stemmegaffel. Svaret fra brikken blir analysert og hvis alle kriterier stemmer så går alarmen.

AM-systemer har flere fordeler. En er at de kan brukes om og om igjen. De kan deaktiveres ved å avmagnetisere en komponent i brikken, og aktiveres igjen ved å magnetisere den. En annen viktig egenskap er et de ikke så lett lar seg lure av tyver som putter varene i en metallfoliebelagt veske. Selv flere lag med folie kan ikke stoppe signalene.

Les også: Denne gjør TV-en til overvåkningssentral

RFID

Det å utstyre varer med RFID-merker allerede i produksjonsleddet blir stadig mer vanli,g og kan også fungere som varesikring.

En knøttliten brikke på en kvadratmillimeter kan romme titalls sider med informasjon om produktet. Innføring av RFID, har tatt tid på grunn av prisen på brikkene og bekymring rundt personvern.

Prisen er nå nede i 20 til 25 øre per merke. Det har gjort at flere store kjeder i utlandet har innført teknologien. Ved å skanne varene flere ganger fra fabrikk til butikkhylle, og i kassen når de forsvinner ut av butikken får man en logisrisk oversikt ingen annen teknologi kan gi.

Denne typen teknologi vil også bli benyttet sammen med termosensorer til å merke følsomme matvarer for å øke matsikkerheten.

Dessverre opererer RFID på 866 MHz frekvens i Europa og er mer følsom for skjerming enn vanlige RF-merker. Derfor benyttes ofte teknologien sammen med AM/RF-merker for å sikre varene ut av butikken.

(Hovedkilde: Roy Tuhus /Ronny Blegen, Infratek)

Les også:

Dette luftskipet brukes til overvåkning

Her er Kystverkets nye øyne

Flygende spion veier 16 gram

Mobilkameraet skal bli like bra som øyet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:05 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere07:46 USA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz07:41 Kraftig brann i næringsbygg i Gjøvik06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:36 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:36 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38 Blodapparat trekkes fra markedet00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef
Siste nytt
08:05NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere07:46VerdenUSA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz07:41NorgeKraftig brann i næringsbygg i Gjøvik06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:36NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:36NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38NorgeBlodapparat trekkes fra markedet00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef
Populært