Meny

Kronprinsen oppfordrer alle til å bidra i TV-aksjonen

Kronprins Haakon sammen med generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs, under åpningen av årets TV-aksjon. Åpningen fant sted foran det nye Astrup Fearnleymuseet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om snaue to uker er det klart for årets TV-aksjon. Kronprins Haakon oppfordrer flest mulig til å bli bøssebærere.

Fakta om TV-aksjonen:
  • NRKs TV-aksjon ble første gang holdt i 1974.
  • I alt er det samlet inn nesten 4,5 milliarder kroner.
  • Årets TV-aksjon arrangeres søndag 21. oktober.
  • Inntektene av årets TV-aksjon «Stå opp for urett» går til Amnesty, som også hadde TV-aksjonen i 1999.
  • Ingerid Stenvold og Erik Thorstvedt er programledere for årets TV-aksjon. Jon Almaas skal lede auksjonen.
  • I fjor gikk TV-aksjonen til Norsk Folkehjelp. Det ble da samlet inn 219 millioner kroner.


(Kilde: NRK.no)

– Jeg håper flest mulig blir med på høstens mest meningsfylte søndagstur, sa kronprinsen under et lanseringsarrangement utenfor det nye Astrup Fearnley-museet i Oslo tirsdag kveld. Kronprinsen er TV-aksjonens høye beskytter.

Det er i år Amnesty International som får inntektene av årets TV-aksjon, som har som motto «Stå opp mot urett». I alt er det behov for 100.000 bøssebærere for å få besøkt alle landets 2,2 millioner husstander.

Se Ane Bruns «Virvelvind» - årets TV-aksjonslåt

Tente lys

– I tiden fram mot TV-aksjonen vil jeg oppfordre alle til å tenke over hvordan de ønsker å bidra, sa kronprinsen.

Han oppfordret alle til å sette seg inn i menneskerettighetene. Eller bidra mer aktivt med å starte en innsamlingsstafett på arbeidsplassen eller i idrettsgruppen.

– Retten til ytringsfrihet og religionsfrihet er nedfelt i menneskerettighetserklæringen. Likevel opplever mennesker i store deler av verden at disse universelle og grunnleggende menneskerettighetene ikke respekteres. Det skal vi gjøre noe med 21. oktober, sa kronprinsen til de mange frammøtte som benket seg i trappa foran det nyåpnede museet.

I vannkanten noen meter unna tente aktivister flere hundre telys som til sammen dannet Amnestys symbol.

Kronprins Haakon sammen med generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs, under åpningen av årets TV-aksjon. Åpningen fant sted foran det nye Astrup Fearnleymuseet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)Kronprins Haakon sammen med generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs, under åpningen av årets TV-aksjon. Åpningen fant sted foran det nye Astrup Fearnleymuseet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Andre gang

Det er andre gang Amnesty får inntektene av TV-aksjonen. Sist det skjedde var i 1999 da det ble samlet inn 128 millioner kroner. Under fjorårets TV-aksjon, som gikk til Norsk Folkehjelp, kom det inn 219 millioner kroner.

– Vi skal bruke pengene til å etterforske, til å avsløre og dokumentere overgrep. Vi skal bruke pengene til informere for å stille overgriperne til ansvar, vi skal bruke pengene til å påvirke for å øve press på makthavere og aksjonere for å skape endring. Og vi skal undervise for å gi folk redskaper til selv å kjempe for sine rettigheter, sa generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty i Norge i sin appell.

Egenæs minnet om at jo flere som vet, jo vanskeligere blir det å fortsette overgrep.

– Vi må aldri akseptere menneskerettsbrudd. Hvis menneskerettighetene ikke gjelder for alle, gjelder de i virkeligheten ikke for noen, sa Egenæs.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært