Meny

Tenåring refset Taliban – straffet med skudd i hodet

Malala Yousafzai (t.v.) mottar en fredspris for ungdom av Pakistans statsminister Yusuf Raza Gilani i Islamabad, Pakistan. Tirsdag ble hun skutt i hodet og alvorlig såret av ukjente gjerningsmann i Swat. Yousafzai kjemper for jenters rett til utdanning. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 14 år gammel pakistansk jente som i lang tid har talt Taliban midt imot, ble tirsdag skutt i hodet. Taliban sier de står bak.

Malala Yousafzai ble kjent verden over for å ha blogget om Talibans overgrep for den britiske rikskringkastingen BBC. Regjeringen i Islamabad tidelte henne i fjor den første nasjonale fredsprisen i Pakistans historie.

Yousafzai lot seg ikke stanse av advarslene fra Taliban, og framholdt kritikken mot de ekstreme islamistene, samtidig som hun talte for jenters rettigheter, blant annet retten til utdannelse. Nå ligger hun på sykehus med skuddskader i hodet, men skadene skal ikke være livstruende.

«Vestlig jente»

– Hun er en vestlig-tenkende jente. Hun taler alltid mot oss. Vi angriper alle som står opp mot Taliban, sa talsmann for Taliban i Pakistan, Ehsanullah Ehsan, til nyhetsbyrået AFP etter drapsforsøket.

– Vi advarte henne en rekke ganger og sa hun måtte stanse kritikken av Taliban og stanse støtten til vestlige NGO-er. Vi ba henne slå inn på islams vei, forklarer Ehsan.

På skolebussen

Yousafzai ble truffet av skudd da hun tirsdag skulle gå på en skolebuss i byen Mingora i Swat-dalen, der den islamistiske Taliban-militsen har mange tilhengere.

Men Yousafzai var tross alt heldig. Legene som behandlet henne, sier at hun er utenfor livsfare og at hun trolig ikke får varige hjerneskader.

– Malala skulle akkurat gå på bussen for å reise hjem fra skolen, da to menn åpnet ild mot henne. Hun og en av hennes venninner ble begge skadd, sa polititalsmannen Rasool Shah.

Pakistanske regjeringsstyrker greide i 2009 å få kontroll over Swat-dalen, etter at voldsomme kamper hadde drevet rundt en million mennesker på flukt. Men området rystes fortsatt av sporadiske kamphandlinger og annen vold, og Taliban står altså fortsatt sterkt i flere byer og områder.

Populært